Den 27 januari deltog jag vid heldagskonferensen ”Bildberättande & konsten att läsa bilder” i Stockholm. Konferensen har turnerat runtom i landet på initiativ av Läsrörelsen och efter Stockholm återstår Lund 9:e mars samt Borås 30:e mars. Dagen bjöd på högaktuella föreläsningar om vikten av bild ut ett demokratiperspektiv, hjärnans utveckling och respons på bilder och kultur, vikten av att läsa med barn (och hur man läser), inspirerande föreläsning av Sara Lundberg om bildskapande och massor av annat intressant från både forskning och kulturfront. Bea Szenfeld berättade om sitt pappersskapande och hur varje pappersbebis tog fem dagar att klippa och montera, hur det vita pappret skimrade i rosa på grund av lump och i silver efter smulor från saxarna. Hon samtalade med Liljevalchs chef kring årets vårsalong, svårigheten att välja ut vilka verk som får vara med samt vikten av att se konst i verkligheten och inte bara på bild.
Simon Stålenhag intervjuades på scen om sin väg från en fågelbok via programmering till att bli en världskänd konstnär. Om hur barndomsdrömmen inte var att få en ”egen” Amazonserie men att det inte nödvändigtvis är dåligt för det.
Sammantaget erbjöd dagen mängder av bra ingångar och förslag till material för pedagoger och andra som i olika former möter eller jobbar med barn och unga kring bilder i olika medier och format (böcker, konst, skaparverkstad, kulturskola, förskola, skola, bibliotek etc.). Besök gärna Läsrörelsen:s hemsida för material och mer information kring projektet.
Bor du i närheten av Lund eller Borås så finns det chans att ta del av ett annat program men på samma tema där, 9e resp 30e mars. Passa på!