Om mig

Hej och varmt välkommen hit!

Jag heter Johanna Stenlund och barn- och ungdomsböcker är min stora passion. Jag bor i Uppsala med man, tre barn (8, 9 och 16 år) och fler än 3000 barn- och ungdomsböcker. För att sprida läsupplevelser och locka till läsglädje startade jag hösten 2016 Instagramkontot @barnensboktips där jag tipsar om främst nyutgivna barnböcker för 0-18 år. Kontot är ett av Sveriges största litteraturkonton och följarna består främst av föräldrar, pedagoger i skola och förskola, bibliotekspersonal samt en del barn och unga. Alla boktips är mina egna och jag försöker tipsa normkreativt och varierat med förhoppningen att alla ska hitta något som passar just deras barn. Det som började som en hobby är numera mitt jobb, att läsfrämja i stort och smått! Jag driver enskild firma och tar uppdrag kopplade till läsinspiration som t.ex:

-föreläsningar inom läsfrämjandelyftet (fysiskt eller digitalt). Läs mer här.

-moderering av författarsamtal

-läsfrämjande projekt

-digitala bokcirklar för barn

-barnboksrecensioner/tips i olika medier

-inköpshjälp och rustande av förskolebibliotek och skolbibliotek.

Vill du anlita mig?

Maila mig på barnensboktips@gmail.com om du har frågor eller vill anlita mig.

Utöver @barnensboktips och frilansjobb studerar jag till en master i biblioteks- och informationsvetenskap på distans via Borås och har även jobbat deltid som bibliotekspedagog på stadsbiblioteket i Uppsala. I mitt uppdrag har jag bl.a. arbetat med: barndialoger inför bygget av ett nytt bibliotek, drivit läsfrämjande projekt, hållit inspirationsföreläsningar för pedagoger och föräldrar, rustat kapprumsbibliotek samt bedrivit uppsökande verksamhet. Jag har även arbetat i barnbokhandel och har mångårig erfarenhet av utbildning och projektledning inom annan bransch.

Uppdrag i urval

Föreläsningar

-Normbrytande barnböcker för de yngsta. Digital inspirationsföreläsning för Språkslingan Dalarna (nätverk med logopeder, bibliotek och BVC).

-”Läs med barnen” Digital och fysisk inspirationsföreläsning för föräldrar, pedagoger och andra som möter barn. Tips på hur vi kan locka till läsning, vara läsande förebilder och göra roliga projekt knutna till böcker. På uppdrag av biblioteken i Malung-Sälen. Info på Facebook och i Malungsbladet.

-”Läsfrämjande på bibliotek”, digital inspirationsföreläsning för bibliotekspersonal i Arvika.

-”Läsfrämjande -inspirationsföreläsning för förskolepedagoger” i Jämtland.

-”Digitala bokcirklar för barn och unga”, digital föreläsning för bibliotekspersonal i Arvika.

-Inspirationsdag med föreläsningar och workshops på tema ”Läsfrämjande i och utanför biblioteksrummet” för barn- och ungdomsbibliotekarier i Östergötland. 

Läsfrämjande

-Upprustning av skolbibliotek för en F-9-skola. Genomgång av befintligt bokbestånd, gallring, katalogisering, organisering och märkning. Inköpsförslag för skönlitterärt bestånd samt facklitteratur. Utbildning av lärare och elever samt bokprat i klasserna och underhåll av biblioteket.

-Skapande av ett skolbibliotek från grunden för en 6-9-skola. Planering och utförande av inköp, organisering, katalogisering och märkning.

-Digitala bokcirklar för barn i åldern 6-18 och deras föräldrar. Egna projekt med stöd från Kulturrådet och sponsring från förlag.

-Läscoach. Digitala träffar med enskilda barn som behöver förbättra sin läsförmåga och träna upp läshastighet.

-Boktips på tema Barnkonventionen i samband med konferens, Länsstyrelsen Dalarna.

Kritik och boktipsuppdrag

-Boktips, recensioner och krönikor för UNT.

-”Här är litteraturprofilernas bästa tips inför bokrean”, artikel i UNT.

-Kritiker i Kulturrådets panel för New Swedish books, hösten 2020. Programmet ”Critic’s choice: Children’s and YA books” där jag medverkar kan ses här och magasinet kan läsas här. 

-Bokredaktör för ”KOKO -världens bästa kompis”, ett härligt magasin för barn i 9-13-årsåldern. Där blir det boktips, intervjuer och andra artiklar kopplade till aktuella böcker. Mer info om KOKO hittar du här.

-Återkommande boktipsare i P4 Dalarna (stående inslag under sommaren 2020 och 2021).

-Medverkan i podden och YouTube-programmet ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker”, avsnitt nr 30, 46 och 65 (www.vadvipratarom.se).

-Boktips och läsfrämjande samtal för föräldragrupper hos BVC Anna, Uppsala.

-Boktips för Dalarnas Tidningar.

Moderering och intervjuer

-NBBK Nordisk Barnebokkonferanse. Scensamtal på skandinaviska och engelska med nordiska författare och förläggare om situationen för ungdomslitteraturen i Norden.

Litteralund. Scensamtal med Charlotte Cederlund, Sannah Salameh och Malin Fjellborg om ”Att hitta modet att vara sig själv”.

-Livesänt författarsamtal med Annika Sandelin. Finns att se i efterhand här.

-Scensamtal med författaren Nioosha Shams för Bibliotek Uppsala.

-Scensamtal med Josefin Johansson och Jonna Björnstjerna för Mondial förlag och Läslusen barnbokhandel.

-Scensamtal med författaren Johan Rundberg om böckerna om Månvind & Hoff: ”Nattkorpen”, ”Tjuvdrottningen” och ”Dödsängeln” för Natur & Kultur på Stockholm Bokhelg.

-Livesamtal med författare och illustratörer på Instagram. Återkommande.

-Koordinering och moderering av digitalt samtal med sex författare och två forskare som tilldelades Martha Sandwall-Bergström-stipendiet 2021. På uppdrag av Svenska Barnboksinstitutet.

-Modereringsuppdrag för Nordiska rådet med nominerade författare och illustratörer i samband med prisutdelningen av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

-Scensamtal med författare på uppdrag av Bonnier Carlsen under Bokmässan 2019.

Hedersuppdrag

-Elektor för Augustpriset -årets barn- och ungdomsbok 2022-2023.

Jurymedlem för Crimetime Awards -årets barndeckare 2021-2024.

-IBBY Honour List Sverige med ansvar att bevaka och nominera böcker för åldrarna 6-12 år 2020-2022. 

-Augustambassadör 2018-2020 för barn- och ungdomskategorin samt Lilla Augustpriset.

Press/publicitet

Gäst hos TV4 Nyhetsmorgon 11/7 2023 i inslaget: ”Så hjälper du dina barn till sommarläsning” 

”Så får du barn att läsa: Sluta inte med bilderböcker”. Hemma-hos-reportage om mitt läsfrämjande i UNT

”Johanna sprider läsglädje” -Omslag till FaluKuriren samt fyra sidor med intervju och boktips i bilagan Pralin (2019-06-15) Publicerades i flertalet av Dalarnas tidningars olika publikationer samt i VLT och andra tidningar anslutna till Mittmedia. 

”Hon är Norbybon som vill inspirera till mer läsning” -omslag och intervju i Södra staden 

Maila mig på barnensboktips@gmail.com om du har frågor eller vill anlita mig

 

2 thoughts on “Om mig

    1. Tack! Ja, jag insåg att det vore bra att samla alla recensionerna någonstans där man enkelt kunde sortera och kategorisera så det fick bli en blogg efter flera år av Instagramposter. Hoppas den ska vara smidig och till nytta för många! /Johanna

Comments are closed.