Om mig

Hej och varmt välkommen hit!

Jag heter Johanna Stenlund och barn- och ungdomsböcker är min stora passion. Jag bor i Uppsala med man, tre barn (4, 6 och 12 år) och ca 2000 barn- och ungdomsböcker.

Jag har efter ca 15 år i annan bransch (projektledning, skapande av distansutbildningar, planering och föreläsande på globala kurser för vuxna m.m.) bestämt mig för att bli bibliotekarie och läser sedan HT-19 en master i biblioteks- och informationsvetenskap på distans via Borås. Vid sidan om studierna arbetar jag extra hos Läslusen barnbokhandel i Uppsala och frilansar inom läsfrämjande och boktipsande.

Som utbildningsbakgrund har jag en magister i farmaceutisk biovetenskap och har läst ett par fristående litteraturkurser, en kurs i barnbokskritik hos Svenska Barnboksinstitutet samt närt mitt bokintresse på fritiden. Jag har erfarenhet av att ha jobbat som lärarvikarie, avlösare för barn med autism samt inom olika sälj- och serviceyrken.

För att sprida läsupplevelser och locka till läsglädje startade jag hösten 2016 Instagramkontot @barnensboktips där jag dagligen tipsar om främst nyutgivna böcker för 0-18 år. Kontot är ett av Sveriges största litteraturkonton och växer stadigt. Följarna består främst av föräldrar, pedagoger i skola och förskola, bibliotekspersonal samt en del barn och unga. Nu har inläggen blivit så många att det är svårt att navigera på Instagram så förhoppningsvis kan ni lättare söka och hitta inom olika kategorier, målgrupper, via författare etc. här på bloggen.

Jag bevakar utgivningen från alla förlag och läser så mycket jag hinner för att sedan tipsa om de allra bästa. Alla val är mina egna och jag försöker tipsa normkreativt och varierat med förhoppningen att alla ska hitta något som passar just deras barn.

Jag driver enskild firma för att kunna ta uppdrag kopplade till boktips, läsinspiration, moderering, läsfrämjande projekt och inköpshjälp. Maila mig på barnensboktips@gmail.com om du har frågor eller vill anlita mig.

Välkommen hit, hoppas ni ska trivas!

Johanna

Uppdrag i urval:

-Digital bokcirkel med barn i åldern 9-13 och deras föräldrar, maj 2020. Eget projekt med sponsring från Bonnier Carlsen.

-Modereringsuppdrag för Nordiska rådet med nominerade författare och illustratörer i samband med prisutdelningen av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

-Scensamtal med författare på Bonnier Carlsens scen under Bokmässan 2019.

-Augustambassadör 2019 (och 2018) för barn- och ungdomskategorin samt Lilla Augustpriset.

-Bokredaktör för ”KOKO -världens bästa kompis”, ett härligt magasin för barn i 6-12-årsåldern. Där blir det boktips, intervjuer och andra artiklar kopplade till aktuella böcker. Mer info om KOKO hittar du här.

-Boktips och läsfrämjande samtal för föräldragrupper hos BVC Anna, Uppsala.

-Boktips för Dalarnas Tidningar.

-Återkommande boktips i P4 Dalarna.

-Medverkan i podden och YouTube-programmet ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker”, avsnitt nr 30 och 46 (www.vadvipratarom.se).

-Boktips på tema Barnkonventionen i samband med konferens 2018, Länsstyrelsen Dalarna.

2 thoughts on “Om mig

    1. Tack! Ja, jag insåg att det vore bra att samla alla recensionerna någonstans där man enkelt kunde sortera och kategorisera så det fick bli en blogg efter flera år av Instagramposter. Hoppas den ska vara smidig och till nytta för många! /Johanna

Lämna gärna en kommentar!