”’En tjej som bara är ett år äldre än du har hittats död på ett hotell här i Vasastan.’ Valentina nästan kastade tallrikarna ner i vasken och det skrällde av porslinet. ’Någon har strypt henne. Och bara lämnat henne under ett täcke.'”
”Flickan på hotellet” är Katarina Wennstams första del i en planerad trilogi om Alex Skarp. Parallellt med polisen försöker Alex och hennes vänner hitta ledtrådar till vem som kan ha mördat flickan som hittats strypt på ett hotellrum. Flickan var bara ett år äldre än Alex, vilket väcker många tankar och funderingar. På grund av sin egen nyfikenhet blir hon snart insyltad i utredningen och utsätter sig själv för stor fara.
En spänningsroman som i linje med Katarina Wennstams tidigare böcker belyser orättvisorna kring hur killar/män och tjejer/kvinnor behandlas i samhället. Unga killar och vuxna mäns bristande respekt för tjejer är ett genomgående tema i boken och genom Alex feministiska uppvaknande belyser boken flera av de problem som patriarkatet för med sig. Dock vävs det in i berättelsen på ett väldigt snyggt sätt, vilket medför att den uppfattas som en spänningsroman snarare än ett feministiskt manifest. Man får även en inblick i rättsväsendet genom Alex återkommande samtal med sin mormor, Sveriges första kvinnliga åklagare.
Detta är första gången Katarina Wennstam skriver för ungdomar och hon gör det med bravur. Sätt boken i handen på en tonåring nära dig och läs den själv! Arbetar du med gymnasieelever så tycker jag verkligen att boken ska användas som underlag för mycket viktiga diskussioner kring respekt, betydelsen av ett nej och många andra frågor som väcks. Rekommenderas varmt från ca 15 år och uppåt.