Om mig

Hej och varmt välkommen hit!

Jag heter Johanna Stenlund och barn- och ungdomsböcker är min stora passion. Jag bor i Uppsala med man, tre barn (5, 7 och 13 år) och fler än 2000 barn- och ungdomsböcker.

För att sprida läsupplevelser och locka till läsglädje startade jag hösten 2016 Instagramkontot @barnensboktips där jag så gott som dagligen tipsat om främst nyutgivna barnböcker för 0-18 år. Kontot är ett av Sveriges största litteraturkonton och växer stadigt. Följarna består främst av föräldrar, pedagoger i skola och förskola, bibliotekspersonal samt en del barn och unga.

Jag bevakar utgivningen från alla förlag och läser så mycket jag hinner för att sedan tipsa om de allra bästa. Alla val är mina egna och jag försöker tipsa normkreativt och varierat med förhoppningen att alla ska hitta något som passar just deras barn.

Vill du anlita mig?

Jag driver enskild firma och tar uppdrag kopplade till läsinspiration som t.ex. föreläsningar (fysiskt eller digitalt), moderering, läsfrämjande projekt, bokcirklar för barn, barnboksrecensioner/tips i olika medier samt inköpshjälp för förskola/skola/bibliotek. Maila mig på barnensboktips@gmail.com om du har frågor eller vill anlita mig.

Utöver @barnensboktips och frilansjobb studerar jag till en master i biblioteks- och informationsvetenskap på distans via Borås, jobbar  som bibliotekspedagog i Uppsala och på Läslusen barnbokhandel. Jag har mångårig erfarenhet av utbildning och projektledning inom annan bransch.

Uppdrag i urval

Föreläsningar

-Normbrytande barnböcker för de yngsta. Digital inspirationsföreläsning för Språkslingan Dalarna (nätverk med logopeder, bibliotek och BVC).

-”Läs med barnen” Digital och fysisk inspirationsföreläsning för föräldrar, pedagoger och andra som möter barn. Tips på hur vi kan locka till läsning, vara läsande förebilder och göra roliga projekt knutna till böcker. På uppdrag av biblioteken i Malung-Sälen. Info på Facebook och i Malungsbladet.

Läsfrämjande

-Digitala bokcirklar för barn i åldern 9-13 och deras föräldrar. Egna projekt med sponsring från Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och B. Wahlströms.

-Läscoach. Digitala träffar med enskilda barn som behöver förbättra sin läsförmåga och träna upp läshastighet.

-Boktips på tema Barnkonventionen i samband med konferens 2018, Länsstyrelsen Dalarna.

Kritiker och boktipsuppdrag

-Kritiker i Kulturrådets panel för New Swedish books, hösten 2020.

-Bokredaktör för ”KOKO -världens bästa kompis”, ett härligt magasin för barn i 9-13-årsåldern. Där blir det boktips, intervjuer och andra artiklar kopplade till aktuella böcker. Mer info om KOKO hittar du här.

-Återkommande boktipsare i P4 Dalarna (stående inslag under sommaren 2020 och 2021).

-Medverkan i podden och YouTube-programmet ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker”, avsnitt nr 30, 46 och 65 (www.vadvipratarom.se).

-Boktips och läsfrämjande samtal för föräldragrupper hos BVC Anna, Uppsala.

-Boktips för Dalarnas Tidningar.

Moderering och intervjuer

-Scensamtal med författaren Johan Rundberg om böckerna om Månvind & Hoff: ”Nattkorpen”, ”Tjuvdrottningen” och ”Dödsängeln”.

-Livesamtal med författare och illustratörer på Instagram. Återkommande.

-Koordinering och moderering av digitalt samtal med sex författare och två forskare som tilldelades Martha Sandwall-Bergström-stipendiet 2021. På uppdrag av Svenska Barnboksinstitutet.

-Modereringsuppdrag för Nordiska rådet med nominerade författare och illustratörer i samband med prisutdelningen av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

-Scensamtal med författare på uppdrag av Bonnier Carlsen under Bokmässan 2019.

Hedersuppdrag

-Jurymedlem för Crimetime Awards -årets barndeckare 2021.

-IBBY Honour List Sverige med fokus på att bevaka och nominera böcker för 6-12 år. 

-Augustambassadör 2020 (samt 2019 och 2018) för barn- och ungdomskategorin samt Lilla Augustpriset.

Press/publicitet

”Johanna sprider läsglädje” -Omslag till FaluKuriren samt fyra sidor med intervju och boktips i bilagan Pralin (2019-06-15) Publicerades i flertalet av Dalarnas tidningars olika publikationer samt i VLT och andra tidningar anslutna till Mittmedia. 

”Hon är Norbybon som vill inspirera till mer läsning” -omslag och intervju i Södra staden 

2 thoughts on “Om mig

    1. Tack! Ja, jag insåg att det vore bra att samla alla recensionerna någonstans där man enkelt kunde sortera och kategorisera så det fick bli en blogg efter flera år av Instagramposter. Hoppas den ska vara smidig och till nytta för många! /Johanna

Lämna gärna en kommentar!