Om mig

Hej och varmt välkommen hit!

Jag heter Johanna Stenlund och barn- och ungdomsböcker är min stora passion. Jag bor i Uppsala med man, tre barn (4, 6 och 12 år) och fler än 2000 barn- och ungdomsböcker.

För att sprida läsupplevelser och locka till läsglädje startade jag hösten 2016 Instagramkontot @barnensboktips där jag så gott som dagligen tipsat om främst nyutgivna barnböcker för 0-18 år. Kontot är ett av Sveriges största litteraturkonton och växer stadigt. Följarna består främst av föräldrar, pedagoger i skola och förskola, bibliotekspersonal samt en del barn och unga.

Jag bevakar utgivningen från alla förlag och läser så mycket jag hinner för att sedan tipsa om de allra bästa. Alla val är mina egna och jag försöker tipsa normkreativt och varierat med förhoppningen att alla ska hitta något som passar just deras barn.

Vill du anlita mig?

Jag driver enskild firma och tar uppdrag kopplade till läsinspiration som t.ex. föreläsningar (fysiskt eller digitalt), moderering, läsfrämjande projekt, bokcirklar för barn, barnboksrecensioner/tips i olika medier samt inköpshjälp för förskola/skola/bibliotek. Maila mig på barnensboktips@gmail.com om du har frågor eller vill anlita mig.

Utöver @barnensboktips och frilansjobb studerar jag till en master i biblioteks- och informationsvetenskap på distans via Borås, jobbar på Läslusen barnbokhandel i Uppsala och hoppar in som vikarie på biblioteken i Uppsala. Jag har mångårig erfarenhet av utbildning och projektledning inom annan bransch.

Uppdrag i urval:

-Digital och fysisk inspirationsföreläsning ”Läs med barnen” för föräldrar, pedagoger och andra som möter barn. Tips på hur vi kan locka till läsning, vara läsande förebilder och göra roliga projekt knutna till böcker. På uppdrag av biblioteken i Malung-Sälen.

-Kritiker i Kulturrådets panel för New Swedish books, hösten 2020.

-Digitala bokcirklar för barn i åldern 9-13 och deras föräldrar. Egna projekt med sponsring från Bonnier Carlsen och Natur & Kultur.

-Bokredaktör för ”KOKO -världens bästa kompis”, ett härligt magasin för barn i 9-13-årsåldern. Där blir det boktips, intervjuer och andra artiklar kopplade till aktuella böcker. Mer info om KOKO hittar du här.

-Återkommande boktipsare i P4 Dalarna (bl.a. stående inslag under hela sommaren 2020).

-Modereringsuppdrag för Nordiska rådet med nominerade författare och illustratörer i samband med prisutdelningen av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

-Augustambassadör 2020 (samt 2019 och 2018) för barn- och ungdomskategorin samt Lilla Augustpriset.

-Scensamtal med författare på Bonnier Carlsens scen under Bokmässan 2019.

-Boktips och läsfrämjande samtal för föräldragrupper hos BVC Anna, Uppsala.

-Boktips för Dalarnas Tidningar.

-Medverkan i podden och YouTube-programmet ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker”, avsnitt nr 30, 46 och 65 (www.vadvipratarom.se).

-Boktips på tema Barnkonventionen i samband med konferens 2018, Länsstyrelsen Dalarna.

2 thoughts on “Om mig

    1. Tack! Ja, jag insåg att det vore bra att samla alla recensionerna någonstans där man enkelt kunde sortera och kategorisera så det fick bli en blogg efter flera år av Instagramposter. Hoppas den ska vara smidig och till nytta för många! /Johanna

Lämna gärna en kommentar!