Aktivitetstips för barnfamiljer i coronatider

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Liten leker, Åhléns och Adlibris. Urvalet är mitt eget. Min förhoppning är att ni som har möjlighet stöttar era lokala butiker som t.ex. bokhandel och leksaksaffär då det är viktigare nu än någonsin om vi vill fortsätta ha levande stadskärnor. Men, för den som inte har butik i närheten eller inte kan handla själv kommer jag att länka till butiker som säljer via nätet (väljer ni att handla via mina länkar får jag en liten procent från butiken men kostnaden för er blir densamma oavsett).

Det är oroliga tider i världen och nyhetsuppdateringarna fylls ständigt på med nya fall och direktiv för hur vi ska förlångsamma smittspridningen så att sjukvården hinner med. Mitt i denna storm har många av oss barn som kanske överhör våra diskussioner, som hör nyheterna på tv eller som leker ”economavirus” med förskolekompisarna och kommer med frågor. För vissa av oss har kanske förskolan eller skolan stängt pga smitta, för andra kanske de kommer stänga inom en snar framtid. Eller så är det som hos oss, alla våra barn är förkylda (vilket de yngsta iofs varit sedan november) och därför stannar de hemma tills vidare. Men vad ska man då hitta på? Hur sysselsätter man sina barn därhemma i flera dagar/veckor? Här kommer några av mina bästa tips:

Schema

Gör upp ett schema för dagen, barnen är vana vid rutiner från förskola/skola. Variera aktiviteterna så att barnen får göra något kreativt, något där de rör på sig, något där de får klura lite och gärna utomhusvistelse (förutsätter att man inte har symptom och att man håller avstånd till andra som vistas ute). Har ni små barn kan det underlätta med scheman i form av bildstöd där barnen enkelt kan följa med genom illustrationer för vad som ska hända under dagen.

Skolarbete och bokstavslek

Har man skolbarn behöver man schemalägga för skoluppgifter och säkerställa att dessa hinns med under dagen. Har man yngre barn kan man också ha ”skola” i form av olika pysselböcker om t.ex. kroppen, matte, bokstavslek etc. Några favoriter hos oss är t.ex. dessa av Ingela P Arrhenius. Har man ingen möjlighet att få tag i pysselböcker räcker penna och papper långt! Andra sätt att leka med bokstäver är t.ex. med magnetbokstäver att sätta på kylskåpet, bokstavsklossar, Clicko där man bygger ihop bokstäver med hjälp av magnetiska träbitar eller med hjälp av den interaktiva boken ”Hur låter bokstaven?”.

Börja odla grejer

Oavsett om ni bor i lägenhet eller hus kan ni så olika sorters frön inomhus. Låna på bibblan eller köp hem ett gäng böcker om odling, t.ex.: ”Vi odlar smultron!” av Sarah Vegna och Astrid Tolke (ca 0-3 år), ”Castor odlar” av Lars Klinting (från ca 3 år), ”Odla: steg för steg” av Clara Lidström och Annakarin Nyberg (från ca 6 år) eller ”Jag odlar!” av Elin Ek (från ca 8 år).

Pyssla

Fram med toarullarna (med tanke på bunkringen så gissar jag att ni har ett helt gäng därhemma!), tidningspapper, äggkartonger, sax, lim och färg. Hitta inspiration i böcker som ”Hidden places: Handbok för vuxna till barnens magiska värld”, ”Gör det själv: Pyssel, tips och tillbehör” eller någon av Kreativa Karins böcker, t.ex. ”Kreativa Karins kalas för barn”.

Pedagogiska appar

Har ni en iPad eller annan läsplatta hemma finns en rad roliga appar för att lära sig nya saker. Här hemma kommer favoritapparna från Filimundus och Toca Boca när det kommer till pedagogiska och fantasifulla spel som utvecklar barnets förmågor, t.ex. Toca Town och Little Police (för de yngre) samt Coda game där man lär sig programmera sitt eget spel och Math Museum där man måste lösa mattetal för att ta sig vidare genom spelet(för skolbarn).

Ljudböcker och e-böcker

Använder man sig av någon streamingtjänst för ljudböcker/e-böcker finns ju ett stort utbud för barn att hitta där och har man inte råd så har de flesta provapå-kampanjer där man får 1-2 månader gratis. Biblioteken erbjuder ofta både e-böcker och ljudböcker som man kan låna gratis via deras hemsida eller app. Utbud och antal skiljer sig en del mellan kommuner så besök ditt biblioteks hemsida för att veta vad just du kan låna.

Radioteater, tv och film för barn

Det finns väldigt bra dramatiserade inläsningar och programserier för barn både hos Barnradion och hos UR Play. Bägge tjänsterna är helt gratis! Några av våra favoriter hos Barnradion är ”Underbara familjen Kanin”, ”Godnattsagor för rebelltjejer” och ”Mördarens apa”. Hos UR Play brukar vi lyssna på ”Småsagor” samt både lyssna och titta på ”Tripp, trapp, träd” (både radio och tv för förskolebarn). TV-serierna ”Livet i bokstavslandet” och ”Livet i mattelandet” är toppen kring bokstäver, matematik och klockan (passar från ca 5 år, framtagna främst för lågstadiet). För barn i mellanstadieåldern och uppåt finns bl.a. ”The grammar company”, ”Geografens testamente” och ”Arkeologens dotter”. UR play har även en rad tips till föräldrar kring hur man kan hjälpa barnen med läxor m.m. vilket kanske kan behövas lite extra vid eventuell skolstängning.

Många av Sveriges bibliotek är anslutna till Cineasterna. Där finns mängder av bra film att streama för både barn och vuxna. På hemsidan kan du se om ditt bibliotek är anslutet och annars kan du besöka ditt biblioteks hemsida för att se om de erbjuder någon annan streamingtjänst. Antalet lån per vecka/månad/hushåll och utbudet kan variera mellan biblioteken men många guldkorn finns oavsett!

Roliga leksaker

Här hemma återkommer barnen ständigt till sina Legobyggen. Det byggs efter ritning men lika ofta utifrån fantasin och roar både 3- och 12-åring. Några av våra barns favoriter är dels Disney Princess, Harry Potter och byggsatserna i Lego Creator 3 in 1-serien där man utifrån en byggsats kan göra tre olika hus/fordon/djur etc. Vi har många av dessa set och de bjuder in barnet att själv hitta på nya skapelser med bitarna som ingår. Du hittar både Creator, Harry Potter och allt möjligt annat Lego hos Liten Leker och hos Åhléns.

Våra yngsta leker väldigt ofta med sitt lekkök och de olika matvaror/rätter som finns där. Vi har köpt på oss en del mat i trä genom åren och jag har virkat all möjlig frukt, grönsaker, smörgåsar m.m. Diverse trämat finns att köpa hos Liten leker och Åhléns. Har man tid och lust kan man knåpa ihop en del själv utan att vara någon mästare på vare sig att sy eller virka.

I julas fick vår yngsta en programmeringsrobot som hon tyckt varit väldigt rolig. Den har tre olika nivåer beroende på barnets färdigheter (en ganska enkel, en med flerstegsuppdrag och en där man programmerar helt fritt). Det finns lite olika varianter på programmeringsrobotar, vår heter Doc och du hittar den och andra pedagogiska leksaker hos Liten leker.

Utflykt

Har ni skog och natur i närheten där ni bor? Alternativt cykel eller bil så att ni kan ta er ut i naturen? Är ni friska så packa ryggsäcken med lite matsäck och en djur- eller naturbok, ge er ut och spana efter fåglar, träd och annat spännande. Björn Bergenholtz har precis kommit ut med nya böcker för både 0-3 och från 6-årsåldern som passar perfekt på utflykten, bl.a. ”Hur ser man djur?” och ”Djur -Min kom ihåg-bok” där man fyller i sina fynd. För barn i låg- och mellanstadiet kanske nyheten ”Svenska fåglar: jämför och lär känna 40 arter” av Martin Emtenäs och Jonas Källberg kan locka. Den är uppbyggd utifrån en idé som liknar Pokémon Go och lär barnen på ett lekfullt sätt att känna igen svenska fåglar, hur de är släkt m.m. Är man nyfiken på träd finns bl.a. ”Stora boken om träd” som passar från låg-/mellanstadiet. Kikare och annat roligt för utflykten och små utforskare hittar ni här.

Sällskapsspel

Passa på att spela spel tillsammans! Det finns massor med roliga som passar för blandade åldrar, vissa som barn kan spela själv (Smartgames hittar du här) och andra som ni kan spela tillsammans med småbarn (t.ex. MixMax, Fånga ballongerna och Tempo), från typ 4-årsåldern (t.ex. Vildkatten, Labyrint, Twister och Piratjakten) och för större barn (Ticket to ride, Mastermind och Carcassonne). Liten leker har ett jättestort utbud av bra spel för både barn och vuxna och även Åhléns har blandade pussel och spel.

Högläsning

Passa på att läsa när ni är hemma! Hos oss brukar vi alltid läsa en bok på morgonen när barnen dricker välling och en bok när de ska sova. Ofta kan det även bli en lässtund efter förskolan beroende på andra aktiviteter, hur trötta de är osv. Ta er tid att mysa med en bok tillsammans, prata kring det ni läser och låt barnen fundera och ställa frågor. Har ni barn i låg- och mellanstadieålder så rekommenderar jag varmt att spana in mitt inlägg ”Årtiondets bästa högläsningsböcker”. Där har jag samlat de kapitelböcker som jag tyckt allra mest om under tiden som förälder. Jag ska sätta ihop fler inlägg de närmsta dagarna med samlade boktips på teman som ofta efterfrågas och lite annat skoj så håll utkik!

Och sist men inte minst, nu är det är tid för solidaritet med våra medmänniskor, våra grannar och äldre som kanske saknar socialt skyddsnät. Är du själv frisk kanske du kan söka dig till något frivillignätverk och hjälpa till? Jag vet att bl.a. Röda Korset startar upp initiativ runtom i landet där man t.ex. kan hjälpa äldre att handla, besvara frågor via telefon m.m. Alla kan vi göra någonting för att hjälpa varandra. Ta hand om er!

Lämna gärna en kommentar!