Barnboksdebatt: Vikthets och skammande i bilderböcker

Inlägget nedan postades på Instagram den andra februari. Besök det gärna för att ta del av diskussionen, eller kommentera här om det passar dig bättre.

Kan vi prata lite om hur barnboksutgivningen sett ut i januari 2020? Om hur två av de största förlagen valt att ge ut varsin bilderbok som bägge tar upp vikthets och skammande av tjocka människor?
.
Jag tog upp ”Mojängen” av Martin Widmark och Emilia Dziubak som ett icke-tips i stories på Instagram för en tid sedan och kort därefter damp ”Pappor ska va tjocka” av Nils Andersson och Erik Svetoft ner i lådan.
.
I ”Mojängen” är ploten att ena brodern uppfinner en robot som snart tar över och styr deras liv. Den mäter blodtryck och konstaterar 26 kg övervikt, tömmer kylen på mat och serverar råa grönsaker samtidigt som den skammar ena brodern som vill ta sig en nattmacka och tvingar ut dem på joggingtur.
.
”Pappor ska va tjocka” har istället en ”humoristisk” vinkel där man rimmar om hur barnet vill ha pappas tjocka mage kvar medan mamman är missnöjd och tvingar honom att banta och gå till gymmet. Men, pappan tycker det är så svårt så han misslyckas och smygäter. Tur då att mamma nu har läst i tidningen att det blivit modernt att vara tjock och plötsligt älskar pappa igen. Så lämpligt.
.
Jag är av åsikten att man ska kunna skriva barnböcker om i stort sett allt men med tanke på hur mycket våra barn utsätts för när det gäller kroppsmedvetenhet, vikthets och skammande från såväl vuxna i deras omgivning som medier så tycker jag det är djupt olyckligt att detta förekommer i nyutgivna barnböcker där det dessutom får stå helt oemotsagt. Hur tänker ni kring detta?

Innehåller annonslänk till Adlibris.

Jag har nämnt den förut men som stark motvikt till dessa två snedsteg vill jag å det varmaste rekommendera Kajjan Anderssons bok ”Livsviktigt -en handbok i kroppspositivt föräldraskap” till alla som är föräldrar, mor-/farföräldrar och pedagoger samt vuxna som själva har/haft det svårt med kroppsacceptans. Handfasta tips och otroligt viktig läsning om hur det vi säger och gör påverkar våra barn i deras kroppsuppfattning och självkänsla.
.
Mitt råd blir således, slopa de två bilderböckerna och läs Kajjans bok istället så rustar vi våra barn bättre till att klara sig i vår skeva värld. Och om ni ändå är nyfikna och vill läsa och bilda er en egen uppfattning om bilderböckerna, gör det! Men läs själva och gör det ordentligt innan ni eventuellt blandar in något barn i läsningen. Ok?

För den som önskar finns Kajjans bok att beställa här från Adlibris.

Lämna gärna en kommentar!