Barnens boktips gäst: Johanna från Elsa & Sam

Barnens boktips gästas av Elsa & Sam.

Hej! Hur ser er familj ut? 

Vi är en familj på två vuxna och två barn på 4 år resp 7 år. Jag (mamman i familjen) har nyligen startat upp webbutiken www.elsaochsam.com, en barnbutik som fokuserar på mångfald.

Hur ser er läsning ut?

I vår familj läser vi helst för barnen innan de ska sova, det blir en lugn och mysig stund innan vi släcker lamporna. Om barnen får välja skulle de lyssna på många sagor innan lamporna släcks, men i och med utmaningarna kring att bli klar med kvällsrutinerna blir det oftast 1-2 böcker per barn.

Jag har själv nyligen börjat läsa under vardagarna igen, och märker att det är så mycket mer avslappnande att sätta mig i soffan med en bok och kopp te när barnen har lagt sig istället för att sträcktitta på serier (även om det också är väldigt trevligt).

Varför läser ni i er familj?

I vår familj kopplar vi läsningen till en mysig stund, barnen kryper alltid upp i famnen på den som läser och vi sitter gärna på mjukt underlag med en filt, det är ett väldigt bra sätt att varva ner på.

Förutom att det är en mysig stund är det otroligt viktigt för barnens språkutveckling och jag tycker att böcker är ett fantastiskt sätt att prata om situationer som annars kan vara svåra att starta ett samtal kring. Jag har t.ex haft mycket hjälp av böcker kring samtal om hur barn blir till och syskonsvartsjuka.

Har ni någon/några favoritböcker ni läst i år?

7-årige sonens favoritböcker just nu är den lättlästa serien om Monsterdeckarna, som är lagom spännande och underhållande, jag gillar också att det utöver den vanliga historien finns pratbubblor med versaler där barn kan öva på sin läsning.

Jag har en förkärlek till drömmiga miljöer i barnböcker, böckerna ”Jag är inte sjuk!” och ”Nu leker vi!” tycker jag är helt magiska att läsa, en annan bok som har lämnat avtryck är ”Morfar flyttar in” som tar upp kulturkrockar på ett väldigt härligt och träffsäkert sätt.

Vilken bok har betytt mest för dig (som barn eller vuxen)?

En bok som betytt mycket för mig är Jason Timbuktu Diakités bok ”En droppe midnatt”, den tar upp många känslor som jag själv tampats med under uppväxten som afrosvensk i ett normativt vitt samhälle, en väldigt bra bok!

Vilket är ditt bästa tips för att få barnen att vilja läsa/lyssna på en bok?

Mitt tips för att få barnen att läsa är variation, ha några böcker framme i taget och byt sedan ut till böcker som varit undanlagda ett tag, så blir det nytt och spännande.

Skapa en mysig läshörna hemma där ni kan sjunka ner och njuta av böckernas härliga drömvärld.

Ett tips är också att ha böcker på lite oväntade platser, t.ex picknick-filten eller i vagnen på väg till förskolan.

Jag blir så exalterad när vi pratar läsning så har svårt att begränsa mig till ett tips!

Böcker ligger i topp på svenskarnas önskelista inför julen. Kommer det ligga några hårda paket under er gran?

 Vi har ganska mycket böcker i omlopp hemma hos oss i och med att både jag och barnen provläser alla potentiella böcker till min butik, men jag kommer definitivt ge bort flera böcker i julklapp och barnen kommer få ett par pysselböcker i julstrumpan.

Lämna gärna en kommentar!