Bläckfisken

”Då blir det mörkt i rummet, nästan som i november. Och Gullets rum är inte längre det hon känner så väl, det är ett annat rum, ett annat ställe, djupt under vatten.”
.
En dag blir Gullets skimrande blick tom och hennes skratt tystnar. När storebror Apan förvandlas till en bläckfisk som vill ta överallt på Gullet förändras hela hennes värld. Det gyllene skimret försvinner och bläckfiskbläcket sprider sig överallt. Till sist vågar Gullet berätta för mamma om vad som händer när bläckfisken låser dörren.
.
”Bläckfisken” av Gro Dahle och Svein Nyhus är en av de allra jobbigaste och mest gripande barnböcker jag läst. En
bilderbok om incest, där en storebror förgriper sig på sin syster. Svep åt sidan för att se några av illustrationerna. Nu har jag medvetet inte tagit med de som suger tag i magen och vrider om allra värst. När guldskimret byts ut mot bläckblått och armarna breder ut sig över hela uppslaget och man verkligen känner hur hela Gullets trygga värld försvinner.
.
Det är en svår men otroligt viktig bok. Här blir situationen så mycket tydligare och så mycket närmre än i de tidigare bilderböckerna jag tipsade om kring integritet och att säga nej. Budskapet här är detsamma, att våga berätta dåliga hemligheter för en snäll vuxen. Rekommenderar varmt att läsa den som vuxen och att läsa den för lite äldre barn eller använda i verksamhet där man jobbar med barn som kanske utsatts för liknande övergrepp.

Lämna gärna en kommentar!