Boktips: Mitt käraste gyllene barn

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

”De stora dörrarna stängs med en dov snäll. Dörrarna till de andra vagnarna stängs också. Det blir mörkt. Vad händer? Så, långsamt börjar tåget att rulla.”
.
Den judiska flickan Kaja Finkler smugglas ut ur Warszawas getto 1942. Då är hon sju år och därefter väntar år av påfrestningar och smärtsamma upplevelser som inget barn ska behöva uthärda. Kaja är ett av de barn som överlevde Förintelsen och kom till Sverige med Röda Korsets båtar 1945 och så småningom emigrerade till USA.
.
Christina Wahldén porträtterar Kaja Finkler och hennes uppväxt under brinnande krig, via arbetsläger och Bergen-Belsen mot befrielsen. Berättelsen ”Mitt käraste gyllene barn” baseras främst på intervjuer med Kaja, hennes brevväxling med sina släktingar och en bok som Kaja skrivit med sin mor, Golda Finkler.
.
Det här är tredje boken där Christina Wahldén varsamt mejslar fram berättelser om barn som på olika sätt påverkades av andra världskriget. Skildringarna utgår från barnens personliga upplevelser och även de tidigare, ”Tulpanpojken” och ”Spionen i äppelträdet” baseras på verkliga livsöden. Genom Christinas böcker lever deras minnen vidare och hjälper oss att minnas och påminnas om krigets offer. Alla tre rekommenderas varmt från 10-årsåldern och uppåt. Böckerna finns att beställa bl.a. hos Adlibris och Bokus.

Lämna gärna en kommentar!