Danny bäst i världen

”Min pappa var inte vad man brukar kalla en bildad man och jag betvivlar att han hade läst tjugo böcker i hela sitt liv. Men han var en fantastisk sagoberättare. Varje kväll när jag skulle gå och lägga mig brukade han hitta på en ny saga åt mig, och de bästa förvandlades till följetonger och fortsatte kväll efter kväll.”
.
Vi avslutar pappa-temat med en av Roald Dahls klassiker, ”Danny bäst i världen” i översättning av Meta Ottosson och med Quentin Blakes typiska spretiga illustrationer.
.
Danny bor med sin pappa i en husvagn och tillsammans jobbar de som bilmekaniker. Danny formligen avgudar sin far och häpnar den dagen då pappan avslöjar sin stora hemlighet. Tillsammans börjar de smida planer som inkluderar både den girige markägaren herr Viktor Hazell, byns läkare och självaste kyrkoherden. Samt en och annan fasan.
.
Här porträtteras en mycket varm relation mellan en pappa och hans son. Som alltid i Dahls böcker lyser kärleken till den enkla människan som slåss mot överheten extra stark. Allt berättat med en syrlig och humoristisk ton.
.
En rolig, spännande och varm kapitelbok som passar fint från ca 7 år som högläsning och från ca 9 år att läsa själv.

Lämna gärna en kommentar!