Det magiska stoftet

”Svingel ser hur kvällsdimman lägger sig tillrätta och stoppar om skogen. Som för att skydda den, för att dölja dem och deras skatt. Snart kan ingen se Aftonlandet och Mandelbergs by.
Inte ens rumlaren.”
.
Svingels älskade mor Malva är död. Svingel sörjer och tänker på det som varit och det som blir. Vad är det för ljud som hörs i skogen? Alla röda kryss på träden, vad håller rumlaren på med? Plötsligt verkar Aftonlandets öde ligga i Svingels händer.
.
Det här är en mycket vackert berättad saga om varelser som lever i en bortglömd del av världen. Varelser som tar vara på det naturen erbjuder och lever i harmoni. ”Det magiska stoftet” har, likt tidigare böcker av Stefan Casta, ett tydligt miljöperspektiv och ifrågasätter vårt konsumtionssamhälle. Här kommer rumlarna och vill bygga vägar och hus, jämna Aftonlandet med marken.

.
Berättelsen har fantastiska illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson som lagt timmar och åter timmar på alla små detaljer som gör ”Det magiska stoftet” till något alldeles extra. Efter att ha följt hans arbete med boken på Instagram (@marcusgunnar ) känns det extra magiskt att läsa den och försjunka i alla illustrationer. Svep åt sidan för att se beskurna delar av alla vackra uppslag.
.
Jag försökte läsa den här boken med min 3,5-åring men hon bröt ihop fullständigt när det uppdagades att Svingels mor dött. Hon var otröstlig i en halvtimme och har inte velat läsa boken sedan dess. Min yngsta som närmar sig två vill gärna läsa och trots ganska
långa textpartier så lyssnar hon nöjd på hela berättelsen.
.
Med det sagt, det här med åldersrekommendationer är knepigt. Baserat på berättelsen och textmängden skulle jag rekommendera den från ca 3-4 år och uppåt. Men lyssna in hur ditt barn reagerar.

Lämna gärna en kommentar!