Emilia hos dagmamman

”Emilia väntar och längtar och äntligen är dagen inne, när de ska hälsa på hos Lotten för första gången.
Emilia ringer på dörren och Lotten öppnar.
Bakom henne står två barn och tittar.”

Emilia och hennes lillasyster ska börja hos dagmamma. Hon har sett flera i lekparken och tycker att det verkar kul att vara dagbarn. Så efter jul är det äntligen dags att få börja hos Lotten.

Här får vi följa Emilias vardag hos dagmamman. Hur det känns att bli lämnad första gången, att utforska alla leksaker och spel, att lära känna de andra barnen och att gå på utflykt. Eftersom vardagen hos dagmamman ter sig ganska lika som på förskolan, med skillnaden att det är hemmiljö och i mindre format, så kan den gott läsas även för barn som ska börja eller redan går på förskola.

Det finns inte så många böcker som handlar om dagmammor/familjedaghem och ”Emilia hos dagmamman” skrevs av Anna Dunér när hon själv inte kunde hitta någon till sina barn. Hon har skrivit och Kirsten Raagaard har illustrerat en hel serie böcker om Emilia och i flera av dem återkommer tillvaron hos dagmamman. Finns både som pixi och inbundna.

Jag är själv uppvuxen med att ha gått på både förskola, hos dagmamma och på lekis. Vår granne var dagmamma och under en period även min mor. Känns som att dagmammorna minskat avsevärt i antal sedan 80-talet vilket känns lite märkligt med tanke på förskolebristen som verkar råda överallt.

Lämna gärna en kommentar!