En annan Albin

”Han höll upp tidningen och visade mittuppslaget: ’Pojke spårlöst försvunnen i Gallskogen’ var rubriken. Man kunde se en karta över skogen, ett stort kryss markerade platsen där de hade hittat mig. Och så en bild på mig. Den där jättedåliga klassbilden på mig från trean.
’Du är värsta stjärnan!’ sa brorsan.”

När mellanstadiet ska orientera i skogen får Albin springa med Simon och Markus. Ingen av dem är särskilt bra på orientering och helst vill de springa själva. När så Albin fastnar med foten är de plötsligt försvunna och han är ensam i skogen utan varken karta, kompass eller mobil. Timmarna går och Albin är hungrig, blöt, rädd och trött. Han hittar några bär han aldrig sett förut, äter girigt och somnar så småningom under ett träd.

När Albin vaknar är ingenting som förut. Plötsligt vet alla vem han är, alla lyssnar nyfiket på vad han har att säga och alla vill vara med honom. Albin går från att vara helt okänd till att vara skolans populäraste elev. Hur kommer det sig? Är det på grund av att han glömdes kvar i skogen? Eller kan det vara bärens förtjänst?

Vi får följa hur Albins relationer till kompisar, familj och sin döende farmor förändras när Albin plötsligt får så mycket uppmärksamhet. Hur hanterar man det? När man längtat efter att bli sedd och plötsligt blir det, vad händer med en då?

”En annan Albin” av Johan Unenge är ett mycket fint porträtt av mellanstadiets identitetssökande och osäkerhet. Om popularitet, att våga ta plats och att våga vara sig själv.

”En annan Albin” lämpar sig utmärkt för högläsning på mellanstadiet då den väcker många frågor som passar att diskutera med barn i 8-12-årsåldern. Passar givetvis även fint att läsa på egen hand.

Lämna gärna en kommentar!