En saga alla dagar

”En saga alla dagar” inleds med en familj som läser saga tillsammans. När sagan är slut funderar de på om de kan göra egna böcker, om de kan hitta på berättelser för varandra. Och så är de igång. På måndagen berättar pappa om Kenny Boy, cirkushunden. På tisdagen hittar farfar på en om tre glada motorcyklar. På onsdagen är det mormors tur att berätta om de gulliga kattungarna. Och så fortsätter de hela veckan, med en saga alla dagar.
.
Boken är skriven av Ulf Nilsson och spretar hejvilt. Ibland är det jättebra, ibland mindre bra men det känns helt rimligt utifrån berättargreppet att det ska vara egenpåhittade sagor. Stina Wirsén illustrerar mästerligt boken igenom och binder ihop sagorna och kopplingen till familjen fint.
.
Vi hade med oss denna som kvällsläsning en vecka i fjällen. Vissa sagor är lite längre o kan delas upp på två kvällar för mindre lyssnare. Lördagssagan handlar om monster under sängen så den hoppade vi över(tar tillräckligt lång tid att natta dem ändå…) medan fredagssagan ”Köp en traktor” blev favorit hos 2,5-åringen. Hon gillade boken så mycket att hon ville sova med den i sängen.
.
8-åringen gillade också sagorna och sättet de är skrivna på inspirerar till att hitta på egna. Här och var finns det små användbara skrivtips kring hur man kan börja, hur man knyter ihop sagan osv. Passar för högläsning ca 3-9 år och som skrivarinspiration från kanske 7?

Lämna gärna en kommentar!