Flickan som ville rädda böckerna

Idag bjuder jag på ett litet förhandstips på en alldeles underbar norsk barnbok. Jag kastade mig över den när den gavs ut i Norge i fjol och den svenska översättningen kommer äntligen i höst!
.
”-Ødelegger han bøkene? sa Anna hissig.
-Han har like lyst til det, sa fru Monsen.
-Han gjør det fordi han må. Biblioteksjefen sier at bøkene tar for mye plass. Milton Berg er like glad i bøker som du og jeg. Hvis han ikke ødelegger dem, mister han jobben sin.”
.
När Anna får veta att biblioteksböckerna som ingen läser blir förstörda nere på lagret bestämmer hon sig för att göra något åt saken. Hon börjar genast låna de böcker ingen annan lånar. Hon börjar med att ta 50 böcker på skottkärran men hur mycket hon än lånar och läser så hinner hon inte. Så föreslår bibliotekarien att hon ska låna ”Den förhäxade skogen”, en jättespännande bok om en pojke som visar sig vara väldigt lik Anna. Problemet är bara att den sista sidan i boken saknas. Anna är fast besluten att hitta ett exemplar av boken som har sidan kvar.
.
”Jenta som ville redde bøkene” av Klaus Hagerup och Lisa Aisato är en fantastisk hyllning till boken, biblioteket och bokhandeln. Men främst är det en hyllning till läsandet och till fantasin. Svep åt sidan för att se några av Lisas helt fantastiska illustrationer. Dessa bör rimligen få pryda varje bibliotek och läshörna, sällan har läsglädje lyst så starkt från en bilderbok.
.
Boken är rikt illustrerad med ganska mycket text. Rekommenderas varmt från ca 4 år och uppåt. Den svenska översättningen ges ut av Bonnier Carlsen senare i höst och heter då ”Flickan som ville rädda böckerna”.

Lämna gärna en kommentar!