Funkisfamiljen: Operation slutstirrat

”Det hände också att jag önskade att det var jag som var funkis, så att mamma och pappa skulle bära, klä på och mata mig, som det gjorde med Mio. -Vide, livet ÄR orättvist, men på olika sätt. Har du tänkt på allt du kan göra som inte Mio kan? sa pappa en gång.”
.
Idag meddelade Musikhjälpen att årets tema blir funktionsvariation. Mycket glädjande att det uppmärksammas! Jag passar därför på att tipsa om en nyutgiven bok på temat, den illustrerade kapitelboken ”Operation slutstirrat” av Anna Pella och Anna Forsmark. Anna Pella lever själv i en funkisfamilj och skrev boken hon själv saknade.
.
Vides familj är inte som andra. Hen har för all del en mamma, en pappa och två syskon. Men storasyskonet Mio är funkis. Mio kan inte prata, har svårt att äta och kan inte gå själv. Vide vågar inte berätta om att Mio är funkis och tycker det är jobbigt med alla som stirrar. Men när Sammi börjar i klassen kommer Vide på en plan. Kanske går det att få folk att komma fram och fråga istället för att stirra?
.
Jag får ofta förfrågningar om böcker som på olika vis berör funkistemat. Det är sorgligt nog ett ganska skralt utbud bland barnböckerna och därför mycket glädjande att se den här sortens nyheter i utgivningen.
.
Berättelsen är för all del bitvis lite sockersöt och det mesta går som en dans när Vide sätter sin plan i verket. Men det kan jag ha överseende med då jag tror att den här berättelsen verkligen behövs! Extra plus för normkreativitet i form av varierade hudfärger och könsneutrala namn vilket gör att fler barn kan känna igen sig. Rekommenderas som högläsning eller egenläsning för ca 6-9 år.
.
För alla funkisfamiljer där ute och för alla syskon som står bredvid. För alla oss andra som behöver få upp ögonen och få förståelse för de funkisfamiljer vi har omkring oss!

Lämna gärna en kommentar!