Lejoparden

”Det spelar väl ingen roll vad man är för något? Det hade den lilla katten, eller vad den nu var, aldrig någonsin tänkt på. Den tänkte mer på att solen sken så skönt och att det luktade gott i gräset. Och på att den kände sig ensam.”

Årets första boktips får bli ”Lejoparden” av Björn Bergenholtz. Om den lilla katten som ger sig ut på savannen för att hitta någon att leka med. Men var hen än går möts den lilla katten av retsamma kommentarer. Elefanterna vill bara leka med de som har snabel, girafferna med de som har lång hals och zebrorna med de som har ränder. Men var passar katten in? Kanske ugglan har svaret?

En finstämd bok om identitetssökande, utanförskap och rädslan för det okända. Tänkvärt budskap som bäddar för viktiga diskussioner med barnen om hur man ska vara mot andra, varför vissa retas osv.

Björn Bergenholtzs illustrationer gör sig extra bra i detta liggande format där savannens vidder får bre ut sig. Boken är väldigt lång och passar därmed bäst att dela upp på flera läsningar eller som läsning för något äldre barn. Från ca 4 år och uppåt lågstadieåldern tänker jag att den passar allra bäst.

Lämna gärna en kommentar!