Lilla Sticka i landet Lycka

”Jag stod högst uppe på en kulle. Jag mindes mina föräldrars ledsna ansikten. En gång skulle jag åka nerför backen, för deras skull. I fickan kände jag flöjten som jag fått av Tomek. Jag satte mig på kälken och tittade på de fallande snöflingorna. Så tog jag försiktigt fart med fötterna.”

Julia sitter barnvakt och ska natta Daniel. Hon berättar om när hennes bror Tomek försvann och hur det gick till när hon själv åkte kälke genom en tunnel och hamnade i Landet Lycka. Men är alla verkligen så glada där som skalbaggen herr Jacobi påstår? Och vad vill den där Krabban?

Det här är en väldigt läskig och ganska mörk saga där Krabban varje år tar ett nytt barn till fånga och tvingar dem att arbeta för honom. Men den är vackert skriven och alldeles fantastiskt illustrerad så det är en fin läsupplevelse. Men pga läskigheter rekommenderar vi att man antingen är lite äldre (kanske 4-5 år) och/eller en sån som gillar att bli lite skrämd. Vår 2,5-åring som annars gärna lyssnar på böcker för 3-6 tyckte att Krabban var alltför läskig, men ville gärna titta på de vackra illustrationerna. Ett stort plus för ett magiskt guldskimrande bokomslag.

”Lilla Sticka i landet Lycka” är det första samarbetet mellan Martin Widmark och Emilia Dziubak, de har därefter även gjort ”Huset som vaknade” tillsammans.

Lämna gärna en kommentar!