Livrädd på playan

“-Vill du inte bada, Maja? Maja skakar bestämt på huvudet. Hon vill hellre sitta på bassängkanten och läsa.”

”Livrädd på playan” av begåvade norska Mari Kanstad Johnsen är ett bilderboksäventyr utöver det vanliga. Om Maja och pappa som åker på charter. Pappa är full av förväntningar kring allt de ska få uppleva tillsammans. Maja är mer skeptiskt lagd och vill helst vara ifred istället för att trängas med alla andra i poolen och glasskön. En dag på zoo händer det som inte får hända, Pappa och Maja tappar bort varandra! Men vem är det värst för egentligen?

Mari Kanstad Johnsen är norsk illustratör och författare med en rad succéer bakom sig. I Sverige har hon bland annat gjort ”Natten” tillsammans med Sara Villius och i Norge har hon nominerats till flertalet priser för sina böcker.

Här bjuder Mari på ett myller av intryck och ett tydligt barnperspektiv där Pappa är gigantisk medan Maja är så liten att hon nästan försvinner. Ljuvligt porträtt av vuxenvärldens förväntningar på semestern och alla upplevelser som ska hinnas med kontra barnets önskan om lugn och ro. Mycket tänkvärt i tider där vi tenderar att tro att barnen blir lyckligare om vi bara lyckas klämma in några fler aktiviteter på schemat.

Passar fint från ca 2-3 år och uppåt, kanske allra bäst som förberedelse inför en semester (eller som ursäkt för att slippa åka).

Lämna gärna en kommentar!