Mina smala axlars längtan

”Svarta jeans, mörkröda Docs. De långa benen som turas om att flytta kroppen framåt ett steg i taget.
Nacken.
Allt skjuter knippen av ljus och jag är utan skydd. Försvarslös.
’Emo’, väser Petra. ’Emo med giraffben.’
Jag svarar utan att ta blicken från fönstret.
’En gudason, nedstigen till människornas rike.’
’Och förresten’, lägger jag till, ’så ska jag också skaffa Dr. Martens.'”

Magda går i ettan på gymnasiet och drömmer om ett spännande liv. Allra helst ett liv med så mycket som möjligt av Jens i trean. Magda är en vandrande Jensyklopedi, hon har memorerat hela hans schema, vet var han bor och har för nummer. Men hon vill fylla på med mer, hur han luktar, hur det känns att krama honom och vad han tänker när han vaknar.

Över en dag går Magdas liv från att vara ganska tråkigt och händelselöst till att innehålla arbete med skoltidningen, intagningsprov till ett hemligt gymnasiesällskap och, bäst av allt, mer Jens.

Men hur gör man nu då, när man vill vara sig själv och samtidigt passa in? När man inte vill bry sig om vad andra tycker men ändå vill känna sig utvald och unik. När man inget hellre vill än att bli älskad och samtidigt inte vill förlora sig själv?

Maria Frensborgs språkliga ton i ”Mina smala axlars längtan” tilltalar mig verkligen. Vackra dikter och utläggningar om kärlek varvas med stor humor kring purjolökar och svärta kring Magdas familjesituation.

Jag kastas tillbaka till min egen gymnasiekorridor, fjärilarna i magen, spanandet efter kärleken och viljan att vara unik och älskad. Precis som Magda spelade jag tvärflöjt, jobbade med skoltidningen och var med i ett gymnasiesällskap (dock inte särskilt hemligt sådant) så den här berättelsen bjöd på hög igenkänning.

Ett stort plus är att Magda, i sin längtan o strävan efter att bli sedd och älskad, porträtteras som en humoristisk tjej med skinn på näsan. Om hon i början av boken väntar på att något ska hända så blir hon allt eftersom berättelsen utvecklas en betydligt mer drivande kraft i att skriva sitt eget liv.

Rekommenderas varmt från ca 15 år och även för den som vill återuppleva gymnasietiden.

Lämna gärna en kommentar!