Raymie Nightingales stora plan

”Det var sommaren 1975.
Det var den femte dagen i juni. Och två dagar tidigare, på den tredje dagen i juni, hade Raymie Clarkes pappa rymt hemifrån med en kvinna som var tandhygienist.”

För att hennes pappa ska komma på bättre tankar och flytta hem igen måste Raymie ha en plan. Hon bestämmer sig för att ställa upp i en talangtävling, Lilla fröken Floridadäck. Då kommer hon med i tidningen och när pappa ser henne kommer han ångra sig och komma hem.

Problemet är bara att Raymie måste lära sig drilla och göra minst en god gärning för att ha någon chans i tävlingen. På drillkursen möter hon Louisiana och Beverly. Louisiana kommer från en cirkusfamilj och är på flykt tillsammans med sin farmor. Beverly kan redan drilla men är fast besluten att sabotera talangtävlingen, trots att hennes pappa är polis.

Mellan dessa tre uppstår en udda vänskap när de tillsammans ska försöka hämta en förlorad bok, rädda Louisianas katt och kanske få Raymies pappa att komma tillbaka.

”Raymie Nightingales stora plan” av Kate DiCamillo är en lite udda berättelse om tre flickor på sjuttiotalet, om deras rädslor, önskningar och gemensamma mål som för dem samman. Tänk er en skruvad Wes Anderson-film i bokform så har ni Raymie! Rekommenderas från ca 9 år och uppåt.

Lämna gärna en kommentar!