Snäll

”Är inte Lussi söt och rar?
Oj oj oj vilken duktig liten flicka!
Mammas gull.
Pappas solstråle. Raraste flickan på jorden!
En liten pärla!
En liten stjärna!
Har du sett en sån flicka!
Inte ett ljud!
Bara snäll och duktig och tio och tjugo
tusen miljoner tyst.
Så tyst
att plötsligt en dag försvann hon bara.”
.
Idag är det internationella kvinnodagen och om vi någon
gång i framtiden ska lyckas leva jämställt och slippa ha en dag som påvisar orättvisor mellan könen, ja då måste vi börja med oss själva och våra barn.
.
”Snäll” av norska radarparet Gro Dahle och Svein Nyhus handlar om Lussi som är så snäll och söt och aldrig stör eller bråkar. Det är inte förrän hon försvinner som de vuxna lägger märke till henne. Men Lussi är inte försvunnen, hon har bara suddats ut och fastnat i väggen. Där är hon fast tills hon en dag känner hur det kittlar i halsen och hon börjar vråla. Det räcker nu.
.
Hela den här bilderboken är ett långt och fantastiskt
illustrerat ifrågasättande av vad som händer med flickor/kvinnor som fogar sig efter den traditionella normen. Här berättar orden en sak och bilderna ibland en annan, en så kallad genuin bilderbok. Där texten stundtals är ironisk talar illustrationerna sitt tydliga språk.
.
Om hur den rosa Lussi sakta bleknar och försvinner in i den gråvita inrutade vuxenvärlden. Om uppbrott, att vråla och att visa vägen för andra som tystnat och bleknat.
.
Den här berättelsen vill jag rekommendera såväl föräldrar som förskolepersonal och lärare att läsa. Den fungerar utmärkt som ögonöppnare för vuxna och som diskussionsunderlag för barn från 5-6 år och uppåt.
.
Upp till kamp för att våra flickor och pojkar ska få samma villkor och växa upp i en jämställd värld!

Lämna gärna en kommentar!