Sommarens boktips för högläsning, hängmattan eller havet

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Tio boktips inför sommarlovet att ta med på tågluffen, i strandväskan eller till tältet

”Våra stadsdjur” av Nils Andersson och Erik Svetoft

En bilderbok som bjuder på minst lika tungvrickande rim som föregångaren ”Mina husdjur”. Varje uppslag blir en egen dikt där man kan roa sig med att leta upp alla de djur som nämns i texten. Det myllrar och spritter i både ord och bild. Ta med på resan och inspireras till att skriva egna dikter vetja! Finns här hos hos Adlibris eller Bokus.

”Räventyr” av Malte Persson och Kristin Lidström

Här är vårens vackraste bilderbok. Med ett hål i omslaget likt Tove Janssons ”Hur gick det sen?” sugs läsaren in i ett drömlikt skogslandskap där räven rymmer ut på räventyr. Perssons rim ligger behagligt i munnen och stundtals hörs ekot från äldre dikter när t.ex. ”Säv, säv, susa, våg, våg, slå” omvandlas till ”Räv, räv, rusa, väg, väg, gå”. Djuren för tankarna till klassiska sagor som Tummelisa, Den fantastiska räven och Inga Borgs berättelser om Plupp men allt är insvept i det dova uttryck som Lidström gjort till sitt tydliga kännetecken. En vacker berättelse om ett nattligt äventyr och en balansgång mellan liv och död. Finns hos Adlibris eller Bokus.

”Häxorna” av Roald Dahl i serieversion av Pénélope Bagieu

Pénélope Bagieus serietolkning är ett utmärkt exempel på hur man kan förvalta arvet av klassiker och skapa något nytt. Textmängden och det faktum att stora delar av berättandet sker genom bilder gör den här versionen tillgänglig för både yngre barn och barn med lässvårigheter eller svårigheter att skapa inre bilder. Kanske vill barnet läsa den här versionen på egen hand och sedan lyssna när ni högläser originalet? Eller varför inte lyssna på Barnradions spännande dramatisering? Boken finns här hos Adlibris och Bokus.

”Allt om Kerstin” av Helena Hedlund och Katarina Strömgård

Det har sorgligt nog blivit dags att ta farväl av Kerstin. I den sjätte och sista boken om ett tänkande, känsligt och lite krångligt barn har det blivit dags för sommarlov. I höst börjar Kerstin trean men innan dess ska det hinnas med både hajk och besök av storkusinen Bella som klampar in och ställer till det. Samtliga delar bjuder på ljuvlig högläsning, allåldersböcker med extra hög igenkänning för lågstadiebarn. Finns här hos Adlibris och Bokus.

”Rymlingarna” av Kerstin Lundberg Hahn

Här kommer tips på en ny serie för mellanstadieåldern där två delar finns hittills, ”Tankeläsarna” och ”Cirkusbjörnen”. Tvillingarna Alba och Elio upptäcker att de har en särskild förmåga att kunna kommunicera med hjälp av tankens kraft. Efter att deras mor dött tvingas de på flykt från det fattiga gruvsamhället och den elake styvpappan. Längs vägen möter de en cirkus som kanske kan bli deras räddning? Lundberg Hahn beskriver barnens utsatthet och beslutsamhet med stor skicklighet. Böckerna växlar mellan smutsiga kolgruvor, slitna cirkustält och pampiga torn i en välskriven dåtid med ett magiskt skimmer. Passar fint för högläsning med både yngre och äldre barn. Finns här hos Adlibris och Bokus.

”Mutanterna -Experimentet” av Ingela Korsell och Daniel Thollin

Läs gärna mitt reportage i UNT om boken och när jag och barnen besökte några av platserna i Uppsala där boken utspelar sig. Spännande och högt tempo från start när Matteo och de andra mutantbarnen jagas av någon som tycks vilja dem illa. Berättas växlande via text och serierutor, passar för t.ex. barn som gillar Jack-böckerna men klarar längre text än så och så för alla Pax- och Marvel-älskare. Finns att beställa hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

”Det stora tågäventyret” av M.G Leonard, Sam Sedgeman och Elisa Paganelli

Här finns nu fyra böcker översatta till svenska om Hal och morbror Nat som reser med tåg runtom i världen och ständigt snubblar över mysterium. Betydligt längre berättelser och mer avancerade mysterium men ungefär lika ”snälla” som LasseMaja. I de böcker som finns hittills åker de tåg i Storbritannien, tvärs över USA, genom tre länder i södra Afrika och från England till Berlin. Vår familj har läst serien vid bilresor och den skulle passa perfekt för högläsning under tågluff. Finns att beställa hos bl.a. Adlibris eller Bokus och vill man roa sig med pyssel, veta mer om författarna och annat kopplat till serien kan man kika här.

”Semestern” av Marianne Kaurin (”Syden” på norska)

Ina hör sig själv säga inför alla i klassen att hon ska åka söderut på semester under sommarlovet. Men det är lögn, mamma är så trött jämt och ska gå på kurs hela sommaren så det finns varken pengar eller tid för någon solsemester. Som om det inte var svårt nog att ljuga om resan i klasschatten upptäcker hon att en ny kille som ska börja i klassen visar sig bo på samma innergård. Hur ska hon nu kunna visa sig ute och samtidigt lägga upp bilder från sin semesterresa? Kaurin beskriver ett socialt och ekonomiskt utanförskap som idag skildras alltför sällan, här görs det dock med viss glimt i ögat till skillnad från 70-talets skildringar av miserabla familjeförhållanden. En riktigt mysig sommarlovsbok som hyllar udda vänskap och den fria fantasin. Passar för både mellan- och högstadieåldern. Finns bl.a. hos Adlibris och Bokus (boken släpps 14 juni).

”Vi ska ju bara cykla förbi” av Ellen Strömberg

Manda och Malin väntar på gymnasiet och livet i stort och för att göra väntan uthärdlig cyklar de omkring i det lilla samhället på jakt efter något. Kanske en romans eller en fest? Strömbergs berättelse är det mest tonsäkra jag läst på länge, jag vill dra ut på det länge för att få stanna kvar i känslan. Hela högstadiet var jag och min bästa vän ständigt ute och cyklade, på byn och runt sjön. Visserligen inte spanandes efter någon fest likt Manda och Malin men kanske en romans. Oavsett var det ett skönt tidsfördriv i väntan på att livet skulle börja. Köp eller låna till en tonåring och läs själv om du någon gång varit ute och cyklat, bokstavligt eller bildligt. Finns hos Adlibris och Bokus.

”Berätta tre saker” av Callum Bloodworth

Vill du att hjärtat ska bulta lite extra, gå runt fnissandes med ett fånigt leende på läpparna och sedan känna tårkanalerna fuktas? Då är Callum Bloodworths debut ”Berätta tre saker” läsningen för dig. Lagom när Liv trodde att hennes liv inte kunde bli mer miserabelt tvingas hon in i coronakarantän. På andra sidan dörren dyker Dag upp, en okänd kille med samma skruvade humor och märkliga populärkulturreferenser som Liv. De berättar om sina drömmar och rädslor som om de känt varandra hela livet. Men mellan överraskningar och virtuella utflykter anar Liv att något inte står rätt till. Även om ni missat årets körsbärsblomning så har ni fortfarande chansen att läsa och uppleva vårens finaste kärlekshistoria! Sätt i händerna på er själva eller på en tonåring i er närhet som t.ex gillar John Green eller Jennifer Niven. Finns t.ex. hos Adlibris eller Bokus.

För dig som hellre beställer hos Akademibokhandeln finns en länk du gärna får använda här. Om du använder någon av mina länkar och godkänner cookies får jag en liten % på totala köpet utan att det kostar dig något extra. Håll utkik både på Instagram och här på bloggen så får ni mängder med boktips även under sommarlovet!

Lämna gärna en kommentar!