Tomtemaskinen

”Redan vid frukosten var Pettson i full färd med att fundera på hur han skulle fortsätta bygga på sin maskin. Han tänkte medan han kokade gröten och han skissade medan han drack kaffe och han studerade noga de nya teckningarna som hade blivit till under natten. Till slut visste han precis hur han skulle göra för att tomten skulle komma ut ur lådan, stå stilla en stund och sen åka in i lådan igen.”

”Tomtemaskinen” av Sven Nordqvist är något av en klassiker bland barnböcker med jultema. Pettson har lovat Findus att tomten ska komma till honom på julafton. Men hur ska det gå till? Han vill ju inte att katten ska bli besviken så Pettson bestämmer sig för att i smyg bygga en tomtemaskin. Något som visar sig vara knepigt när man har en nyfiken katt i hälarna mest för jämnan.

Till skillnad från de ”vanliga” Pettson-böckerna har denna längre kapitel och färre illustrationer. Därmed passar den fint att läsa för lite äldre barn och kapitlen kan delas upp och anpassas efter hur länge de orkar lyssna.

Boken finns också som julkalender från 1993 med Ingvar Hirdwall och Ika Nord.

Lämna gärna en kommentar!