Upptäckare & äventyrare

”Laura Dekker är den yngsta person som ensamseglat jorden runt -bara 16 år gammal!
Dekker kommer från Nederländerna, men levde sina första fem år ombord på en båt som hennes föräldrar seglade jorden runt med. När Dekker var 13 år började hon planera för sin egen världsomsegling.”

Sarah Sheppard är tillbaka med ny bok för nyfikna. Vi har verkligen älskat hennes ”Viktiga kartor” och ”Upptäckare & äventyrare” kommer sannolikt läsas minst lika mycket här hemma.

Här får vi lära oss mer om de första upptäcktsresande och hur man trodde att världskartan såg ut på 1100-talet. Vi lär oss om resorna över haven med båt och med flyg, om expeditioner till Nordpolen, Nilen och Mount Everest. Om Jacques Cousteaus havsforskning och Natalia Molchanovas fridykning samt utforskandet av såväl rymden som månen.

Som Sarah själv skriver inledningsvis:
”Varning! Den här boken innehåller många gubbar. Mycket av det som boken handlar om hände nämligen för länge sedan. Då var det (nästan) bara män (ofta från Europa) som fick resa runt och upptäcka världen.”

Trots detta lyckas hon lyfta en rad spännande människoöden, alla med det gemensamt att de haft en upptäckarlust som drivit dem framåt. Det är med stor glädje vi läser och ser hur Sarah har ansträngt sig för att hitta en rad kvinnliga förebilder bland alla snubbar som tagit plats i historieböckerna. En stor eloge för det!

Passar fint för äventyrslystna och nyfikna från 5-6 år och uppåt mellanstadieåldern. Perfekt att läsa tillsammans eftersom man lär sig massor även som vuxen! Boken passar lite extra bra just idag då det var just den 20:e juli 1969 som Apollo 11 landade på månen. Dessutom är det ju fruntimmersvecka så vi hyllar grymma kvinnor lite extra!

Lämna gärna en kommentar!