Våffelhjärtat

”Och så kunde Lena Lid äntligen släppa taget och dimpa ner från himlen som ett över moget äpple. Hon landade med en mjuk duns. Två av buskarna i häcken knäcktes samtidigt. Jag sjönk lättad ihop på marken medan jag såg på hur Lena ilsket kravlade omkring bland grenar och madrasskydd. ’Det där var ta mig sjutton ditt fel, Trille’, sa hon när hon hade rest sig utan skador.
Mitt fel och mitt fel, tänkte jag men jag sa inget. Jag var glad att hon levde. Som vanligt.”
.
Först ut i min Norge-special blir ”Våffelhjärtat” av Maria Parr. En skildring av tillvaron i den lilla norska viken Dunk-Mathilde. Om försiktiga Trille och hans våghalsiga granne Lena, deras vänskap och äventyr tillsammans. Om att göra en snipa till en ark, om att innerligt önska sig en pappa och om att ha en faster-farmor som gör de godaste våfflorna i världen.
.
Det här är en alldeles ljuvlig berättelse om vänskap, med en blyg och ängslig pojke och en stursk, övermodig flicka i huvudrollerna. En bok där barn får vara barn och där fantasin inte har några gränser. Maria Parr beskriver skickligt tillvaron för två nioåringar som hinner hitta på både det ena och det andra innan någon sätter stopp för deras framfart.
.
Rekommenderas varmt som högläsning från ca 7 år eller att läsa själv från ca 9 år. Dessvärre är boken slut hos förlaget då den gavs ut 2005 (svensk översättning av Karin Nyman kom 2007). Själv fyndade jag mitt ex på Myrorna men den finns att låna på bibblan och även hos Barnradion som ljudbok/radioteater.

Lämna gärna en kommentar!