Vernissage med djupdyk in i Kitty Crowthers rosa bildvärld

I lördags besökte hela familjen Bror Hjorths hus i Uppsala på vernissage för den årliga bilderboksutställningen där det blivit dags för Kitty Crowther. Hon har ett stort antal böcker bakom sig och tilldelades ALMA-priset 2010, det finaste pris man kan få inom barnboksvärlden. Hennes ton är unik och hennes färgskala med toner från blekrosa till neon och rött återfinns i flertalet av hennes illustrationer. Böckerna handlar ofta om sagovärldar som möter verkligheten och hon Augustnominerades 2018 tillsammans med Ulf Stark för ”Rymlingarna”.
.
Förläggare Erik Titusson (Lilla Piratförlaget) invigningstalade och Kitty själv målade av besökare på fönstren. Mycket uppskattat av såväl stora som små.
.
Årets utställning bjuder på originalillustrationer från bl.a ”Rymlingarna”, ”Sagor om natten” och nyheten ”Farwest”.
.
Likt tidigare år erbjuds ”Bildjakten” där barn får undersöka konsten, leta efter specifika verk och besvara olika frågor samt fantisera vidare kring konsten. Dessutom bjuds det in till eget skapande i form av att färgsätta Kittys svartvita illustrationer, ett aningen vågat val av museiintendenten kan tyckas men ett uppskattat inslag.
.
Är man leksugen kan man låna hattar och rida gunghäst och behöver en paus kan man slå sig ner i någon av kuberna och läsa hennes böcker bland kuddar och plädar. Svep åt sidan för att se lite blandade bilder.
.
Har ni möjlighet att ta er till Uppsala innan den 19e maj så rekommenderar jag å det varmaste ett besök. Fri entré och det finns ett litet café och en museishop som säljer Kittys böcker samt en del prints och tryck för den som vill ta med sig konsten hem.

Lämna gärna en kommentar!