Åskan

”Hon gjorde allt utan att klaga. Hon hade bara två krav. Varje kväll måste hon få spela piano i tjugo minuter. Och en eftermiddag varje helg måste hon få ta sin gröna cykel och trampa iväg till Ensamheten.”

Vi avslutar Ulf Stark-temat med en av hans sista böcker, ”Åskan”. Tillsammans med Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer skapas här en fantastisk berättelse om Ulf, Bernt och deras jätte till granne, Oskarsson. Ett ömt porträtt av en mor som ställer upp i vått och torrt, en fin vän som kan det mesta och en granne som barnen i kvarteret är livrädda för.

Här blandas humor, vänskap, rädsla och mod enligt Ulfs klassiska recept men det är när karaktärerna kommer till liv genom Marcus-Gunnars penna som magi uppstår. Porträtten är fantastiska och detaljrikedomen tar aldrig slut. Personligen håller jag denna som favorit bland alla Ulfs böcker. Illustrationerna tilltalar mig så pass mycket att jag köpte flera fantastiskt fina original av Marcus-Gunnar.

Som ni förstår rekommenderar jag varmt denna illustrerade kapitelbok. Toppen som högläsning från ca 5 år och långt uppåt.

 

 

Lämna gärna en kommentar!