Äventyret i vattenlabyrinten

Under våren har jag haft en digital bokcirkel med barn i 6-9-årsåldern där vi läst Äventyret i vattenlabyrinten av Emmy Abrahamsson och Felicia Iversen. På den sista digitala träffen fick barnen intervjua Emmy och Felicia kring boken och livet som författare/illustratör. Bokcirkeln genomfördes med stöd från Kulturrådet och bidrag från Rabén & Sjögren.

Ett utdrag från barnens intervju kommer här:

I boken träffar vi flickan Desta och grodynglet Til. Det är väldigt ovanliga namn, hur fick du idén till de namnen?

Emmy: Mina barn heter Desta och Til. Desta är ett etiopiskt namn som betyder glädje och Til fick sitt namn från en snygg tysk skådespelare. Til är ganska besviken på att Desta fick vara människa och han grodyngel så han kräver att jag ska skriva en ny bokserie med honom i huvudrollen nästa gång.

Har något av det som händer i boken hänt i verkligheten?

Emmy: Ja, jag skriver oftast om saker som hänt på riktigt. Jag hämtar från mitt eget liv och ibland lägger jag till lite fantasi eller något som ska göra berättelsen mer spännande. Min dotter Desta var helt besatt av vår trädgårdsdamm när hon var liten. Hon kunde sitta där och titta i timmar och som mamma var jag alltid orolig att hon skulle ramla i. Så började jag fantisera om vad som skulle hända om hon trillade i och blev pytteliten, vad som skulle finnas under ytan. 

I dammen finns ju en labyrint där Desta stöter på olika insekter och djur, t.ex. hundiglar. Finns de på riktigt?

Emmy: Ja, jag ville att alla djur som Desta och Til möter skulle finnas på riktigt. Jag läste på i en massa faktaböcker om vad man kunde hitta för djur och insekter i svenska trädgårdsdammar så alla djuren är såna som lever i dammar på riktigt. Jag valde några läskiga och några lite mer snälla så det skulle bli lagom spännande med utmaningarna i labyrinten.

Hur gick det till när ni började jobba ihop?

Emmy: Jag hade tidigare gett ut boken på mitt tyska förlag men i Sverige hade jag gett ut böcker för vuxna och ungdomar innan. Så ville förlaget Rabén & Sjögren gärna ge ut den i Sverige och visade mig bildförslag från två illustratörer och jag fastnade för Felicias.

Felicia: Det var förlaget som kontaktade mig och bad mig göra några bilder. Sedan visade de bilderna för Emmy som tyckte att de passade fint med hennes text och så blev det jag som fick göra bokens illustrationer. Förutom en del bokprojekt jag gjort själv är det här min första bok som ges ut. 

Hur gör du dina bilder Felicia? Är det för hand eller med iPad eller dator?

Felicia: Jag ritar på en iPad men oftast gör jag skisser på papper innan jag börjar i iPaden.

Kommer det fler böcker med Desta och Till?

Ja, vi håller just nu på att planera och tittar på bilderna för del två som kommer utspela sig i växthuset och vi kan avslöja att det kommer en del tre också som blir ännu mer spännande än de två första. Då hamnar Desta och Til i källaren som är den värsta plats som finns enligt min dotter!

Tack för intervjun och stort tack till alla barn som var med och bokcirklade! Är man nyfiken på mina digitala bokcirklar ska man hålla utkik på Instagram på @barnensboktips där jag annonserar nya cirklar under året för olika åldrar (6-18 år). Välkommen att göra en intresseanmälan när platserna släpps!

Lämna gärna en kommentar!