Berättelsen om Sverige

”Jag blir livrädd när jag hör folk i min ålder och äldre snacka om att dagens ungdom har en snäv världsbild. De verkar ha glömt att deras egen skapades av ett par tevekanaler, några tidningar och folk som bodde i grannskapet.”
.
En vecka kvar till val nu och jag vill tipsa om en högaktuell bok: ”Berättelsen om Sverige -texter om vår demokrati” av journalisten Patrik Lundberg.
.
Här belyses olika aspekter av att leva i en demokrati. Om medborgarens rättigheter och skyldigheter, om minoritetsfolk och diskriminering. Om hur vem som helst kan engagera sig politiskt eller inom olika föreningar och om fackets roll för svenska arbetare. Och, sist men inte minst, om hur klimatfrågan måste tas på allvar innan det är för sent.
.
Lundberg reflekterar kring sociala mediers roll i samhället och om hur möjligheten att göra sin röst hörd har förändrats väsentligt. Borta är tiden då affischering på stan, insändare till tidningen eller att ringa till radion var de enda alternativen som fanns för att nå ut. Nu är det upp till var och en. Alla kan göra sin röst hörd på olika plattformar. Samtidigt är det viktigare än någonsin att lyssna källkritiskt till vad andra har att säga.
.
Här ryms mycket tänkvärt i Lundbergs egna funderingar samt i de avsnitt av boken där unga människor som på olika sätt engagerat sig i demokratin får komma till tals. Mycket intressant och viktig läsning som rekommenderas varmt för såväl högstadiet och gymnasiet som för vuxna.

Lämna gärna en kommentar!