Boktips: Comedy Queen

Innehåller annonslänkar till Bokus och Adlibris.

”Min strategi är enkel. Mamma misslyckades med livet. Och dog. Det finns en massa skäl till det. Jag tänker lyckas med livet. Ett sätt att lyckas måste vara att inte göra samma saker som hon gjorde. Att lära sig av hennes misstag och göra tvärtom. Därför har jag gjort en lista med sju viktiga punkter. Lösningar på mina problem. Jag har skrivit ner punkterna på ett papper med pyttesmå bokstäver. Listan ligger i min stora Darth Vader-väckarklocka, gömd i batterifacket.”
.
12-åriga Sashas mamma har tagit livet av sig, kvar finns hon och pappa med alla frågor. För att överleva bestämmer sig Sasha för att följa sin lista. Hon ska bland annat klippa av sig håret (för att bli mindre lik mamma), sluta läsa böcker (mamma läste ju massor och blev bara olycklig) och bli en Comedy Queen (mamma fick alla att gråta, Sasha ska få folk att skratta istället). Att följa listan visar sig inte vara så enkelt.
.
I ”Comedy Queen” balanserar Jenny Jägerfeld skickligt mellan bubbliga skratt och avgrundsdjup sorg. Att ta sig an ämnet självmord och psykisk ohälsa och välja att skriva för 9-12 är modigt, en utmaning Jenny visar sig bemästra till fullo. Hennes erfarenheter som psykolog kommer väl till pass och läsupplevelsen böljar mellan skrattattacker och storgråt. Tack vare att Sasha satsar på stand-up kan sorgen och svärtan blandas upp med humoristiska partier. En vacker berättelse om att hantera sorg och hur man kan få hjälp med att få livet att gå vidare när en förälder dör.
.
Den här läsupplevelsen rekommenderas varmt till alla från 9 år och upp till vuxen ålder. Sashas berättelse berör och belyser viktiga frågor kring självmord och depression som såväl vuxna som barn behöver lyfta och prata om tillsammans. I slutet av boken finns hänvisningar bl.a BUP och andra ställen man kan vända sig till om man själv mår dåligt eller har en vän/familjemedlem som mår dåligt.
.
PS. Sasha har ju egentligen en Darth Vader-väckarklocka men jag fick ta den vi hade till hands här hemma. Matchade ju omslaget fint😉.

Finns att köpa här hos Bokus och Adlibris.

Lämna gärna en kommentar!