Ellinor

”Ellinor ser på Leo som först tittar på Viktor och sedan på henne. Undrande. Hon känner hettan i bröstkorgen. Den stiger upp längs halsen mot kinderna. Varför sa hon inget tidigare? Nu blir det en jättegrej plötsligt!”
.
Ellinor vill vara alla till lags. Varenda dag försöker hon anpassa sig efter alla andra. Hon berättar inte hur bra hon trivs hos pappa och Jenny, då kanske mamma skulle bli ledsen. Hon låter bästa kompisen Meja bestämma mest hela tiden så att hon ska bli nöjd. Ellinor älskar att klättra, gärna tillsammans med vännen Leo. Då glömmer hon allt annat och kan koncentrera sig på greppen. Men när Viktor börjar i klassen blir allt väldigt komplicerat. Hur Ellinor än försöker kan hon inte vara alla till lags samtidigt. Det börjar bli dags att välja sida. Eller måste man det?
.
”Ellinor” är Katarina von Bredows första bok i en planerad trilogi om tillvaron i slutet av mellanstadiet. Om tiden då man känner sig som ett barn och en tonåring på samma gång. Om vänskap, rollerna i klassen och svårigheten att passa in.
.
Katarina von Bredow skriver skickligt och mycket träffsäkert. Språket flyter fint och beskrivningarna av Ellinors tankar och känslor känns mycket trovärdiga för ett barn i mellanstadieåldern. Nu längtar både jag och 10-åringen efter fortsättningen som kommer i höst. Där är det Leos tur att stå i centrum. Spännande berättargrepp!
.
Rekommenderas varmt från ca 9 år och uppåt. Tänker att det är en utmärkt bok att högläsa för en mellanstadieklass. Tipsa gärna en lärare!

Lämna gärna en kommentar!