En duktig hund

”McTavish skulle kanske aldrig har träffat familjen Peachey om inte mamma Peachey hade bestämt sig för att sluta vara mamma. ’Jag ger upp’, sa hon. ’Nu slutar jag laga mat och städa och leta rätt på borttappade nycklar. Nu slutar jag hålla reda på era tider och tjata om att ni ska plocka undan i era rum. Nu slutar jag göra alla tråkiga och otacksamma sysslor. Jag lägger av.’”
.
När mamman ”säger upp sig” i familjen visar det sig bli ganska besvärligt. Ingen håller längre reda på någonting och mamman övar mest på olika yogapositioner. Dottern Betty föreslår att de ska trösta sig med att skaffa hund. Väl på hundhemmet träffar de McTavish och tycke uppstår. Kanske att en hund kan rädda familjen från att drunkna i smutstvätt, färdigmat och omaka skor?
.
”En duktig hund” är Meg Rosoffs första bok för lite yngre läsare. Hon skriver vanligtvis ungdomsböcker med såväl humoristiska inslag som allvarliga undertoner. Här beskrivs en familj där mamman kunde skrivit ”Familjens projektledare säger upp sig”. En känga till de traditionella könsrollerna utan att det direkt nämns (däremot går det upp för familjen att mamma tycks ha gjort allting eftersom ingenting längre fungerar). Skrivet med humor och med en tydlig kärlek till hundar. Lättläst med lite större text översatt av Helena Ridelberg och illustrationer av Grace Easton.
.
Passar fint som högläsning från 5-6 år och uppåt eller att läsa själv för den som tar sig an lite längre stycken (svep för exempel). Rekommenderas lite extra till mammor som drömmer om att rymma med yogaläraren 🧘🏻‍♀️🧘🏻‍♂️eller till hundälskare🐶.

Lämna gärna en kommentar!