Gruvan

”Hon stack in handen lite längre, bara för att se hur djupt hon kunde nå, och med långfingrets topp kände hon plötsligt något. Inte alls en mus, utan något hårt och fyrkantigt. Någon hade redan använt facket som gömställe!”
.
Ellens sommarlov på Utö förvandlas till ett hisnande äventyr i tid och rum. Allt börjar med att hon hittar en gammal anteckningsbok och i takt med att hon tragglar sig igenom svårtydd handstil avslöjas hemligheter från det förflutna. Inledningsvis uppfattas boken som en mysrysare men inom kort övergår den till en fängslande berättelse som knyter samman historiska händelser med nutid.
.
Sara Lövestams ”Gruvan” fångar mig snabbt och sedan kan jag inte sluta läsa. Ett skickligt berättargrepp att använda sig av en pojkes dagbok från förr parallellt med skildringen av Ellens sommarlov i nutid. Dessutom belyser berättelsen Ellens tillvaro med skilda föräldrar och svårigheten att acceptera pappas nya relation.
.
Förutom ett spännande och mycket välskrivet äventyr bjuder Lövestam på en intressant historielektion om Sverige under 1800-talet och lockar troligtvis en och annan läsare till att prova på släktforskning. Ett smart sätt att väva in lite äldre ord som fortfarande används i svenskan och förklara dess betydelse.
.
Rekommenderas varmt för mellanstadieåldern men även jag som vuxen fängslades av berättelsen så högläs gärna tillsammans! På www.lillapiratforlaget.se finns lärarhandledning för nedladdning om man vill arbeta med boken i klassrummet.

Lämna gärna en kommentar!