Hemma hela sommaren

Innehåller annonslänkar till Bokus och Adlibris.

”-Varför sa du att vi ska på safari? frågar mamma när vi går hem.
-Kan vi inte det då? frågar jag.
-Men vännen, svarar mamma, vi ska ju vara hemma hela sommaren i år. Vi ska inte åka någonstans.
Sen säger hon att vi kommer att ha jätteroligt ändå. Att vi ska bada i sjön och gå på sommarskoj på museet och klappa djuren på 4H. Och kanske sova på balkongen om det blir fint väder.
-Men Legoland då? försöker jag.
-Tyvärr, säger mamma och krama min hand.”
.
Äntligen är den här! I ”Hemma hela sommaren” av Elin Johansson och Ellen Ekman får vi träffa mamman och barnet från ”Veckan före barnbidraget” igen. Ett mycket kärt återseende! Den här gången är det dags för sommarlov och mamman slår knut på sig själv för att hitta på roliga saker som inte kostar pengar. En önskan om safari med jeep och vilda djur byts ut mot cykel, loppis och camping. Ett äventyr fyllt av nudlar, nässelpizza och en och annan flodhäst.
.
Åh, säger jag bara! Jag formligen älskar den första boken om den här duon och den här är om möjligt ännu bättre. Sällan har fattigdom beskrivits så varmt och fritt från pekpinnar och sensmoral. Mamman och barnet porträtteras med ömhet i både bild och text. Som välbeställd vuxen känner jag växlande medlidande över deras ekonomiska situation, glädje över deras fina relation och ett mått av avundsjuka över mammans uppfinningsrikedom.
.

Det här är en otroligt viktig bok att läsa såväl hemma som i barngrupper på förskolan. För representationen, mångfalden och sättet människorna porträtteras. För att alla barn ska få chansen att känna igen sig och identifiera sig med boken de läser. För att bygga förståelse och empati hos de barn som faktiskt får åka till Thailand och en tankeställare för oss vuxna kring vad som är viktigt. På riktigt.

Finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Lämna gärna en kommentar!