Hjärtat är en knuten hand

”Senare, i omklädningsrummet, när Sara och Erle och resten av tjejerna stirrade på mig i smyg, ville jag bara försvinna. Ta på mig Harry Potters osynlighetskappa eller fly till en främmande asteroid. En sån som ’Den lille prinsen’ bor på. Långt borta.”
.
I klassrummet möts Aline och Oliver. Den tysta musen som alltid tittar ner och den sparkcyklande slarvern som alltid kommer sent. När Alines pappa fick ett nytt jobb gick hon och mamma motvilligt med på att flytta och Aline gör allt hon kan för att inte anpassa sig så att de ska flytta hem igen. Olivers mamma har hittat en annan och hans pappa är helt deppig. När pappan plötsligt hamnar på sjukhus och Aline gör ett skolarbete om hjärtat korsas deras vägar och plötsligt pratar de med varandra.
.
”Hjärtat är en knuten hand” av Ingrid Ovedie Volden är en vacker berättelse som fastnar. Om identitet och om att som barn vara beroende av sina föräldrars beslut och ofrivilligt ställas inför förändringar.
.
Kapitlen växlar mellan Oliver och Alines perspektiv på tillvaron. Om att önska att allt blev som förr samtidigt som man sakta upptäcker att allt det nya kan föra med sig bra saker också.
.
Det här är en bubblande berättelse som passar utmärkt för mellanstadiet. Fina referenser till klassikern ”Den lille prinsen” så de som inte läst den innan lär bli nyfikna. Rekommenderas varmt!

Lämna gärna en kommentar!