Stackars Allan

”Allan var modig för att vara barn. Han var egentligen bara rädd för en enda sak. Att komma bort. Och nu hade han kommit bort. Tänk om ingen i hela världen hittade honom!”

Allan och hans mamma trängs tillsammans med tusen andra besökare bland klappar, granar och julmat. Först syns mamma jättebra, men så plötsligt är hon borta. Hur ska de nu hitta varandra? I myllret upptäcker Allan att han inte är den enda som kommit bort. Där är en flicka, en hund, en gubbe som kommit bort från sin tant, en napp som saknar sitt barn, en korv och många andra som väntar på att bli upphittade. De konstaterar att det är betydligt roligare att vara borttappade tillsammans än att vara alldeles ensam.

Här beskriver Barbro Lindgren träffsäkert julens köphysteri och svettiga besök på det stora varuhuset med stor humor. Myllret och panikkänslorna illustreras mästerligt av Sven Nordqvist och hans fantastiska sinne för detaljer.

På tema jul är ”Stackars Allan” raka motsatsen till Astrid Lindgrens gammaldags och stämningsfulla, traditionella jular. Men den återspeglar desto mer hur nutidens jular ser ut för de flesta barnfamiljer och bjuder därmed på hög igenkänning för de allra flesta. En riktig pärla som passar fint från ca 3 år och uppåt.

Lämna gärna en kommentar!