Boktips: Stig

Innehåller reklam i form av annonslänk för Adlibris.

”Stig dog på sommarlovet för han var jättesjuk. Det var samma dag som jag lärde mig simma. Vi hade bestämt att vi skulle fira när jag lärde mig. Men det gjorde vi inte.”
.
Ur ett av syskonens perspektiv får vi ta del av hur livet förändras för familjen när Stig dör. Hur stolen är tom, hur ett svart hål tar allt större plats där Stig borde ha varit. Hur hålet ibland blir mindre när man har roligt och leker men alltid är kvar när man tittar efter. Hur man mitt i allt det ledsna faktiskt kan få fira och vara glad ibland. Stig skulle nog vilja det.
.
Annica Hedin och Per Gustavssons bilderbok ”Stig” är en otroligt finstämd och vacker bok om sorg ur ett barns perspektiv. Berättargreppet att låta syskonet beskriva tillvaron och Per Gustavssons träffsäkra illustrationer med bitvis ljus och mörker förstärker känslan och skapar förståelse för hur det kan kännas att mista någon. Hur konstigt det är att livet går vidare trots att inget någonsin blir sig likt.
.
Den här läsupplevelse rekommenderar jag varmt till alla, stora som små och med eller utan sorg. En bok som skapar eftertanke och kan leda till många fina samtal. Finns att beställa här hos Adlibris.

Lämna gärna en kommentar!