Systern från havet

Innehåller reklam i form av annonslänkar.

”Kommer du ihåg vad pappa skrev i brevet?
-Att jag skulle vara snäll och modig.
-Ja, att du måste åka bort ett tag för att det är farligt att bo här. Du får det bra där borta. Snart får du komma tillbaka igen. Bara kriget är slut.”

Sirkka bor i landet i öster med sin mamma och pappa. Men så kommer kriget och pappa måste bli soldat. Sirkka sätts på en båt över havet tillsammans med en massa andra barn. Samtidigt går Margareta på västra sidan om havet och önskar sig en hund. När hon hör mamma och pappa viska om en överraskning är hon helt säker på att hon ska få en. Istället dyker Sirkka upp. Hon pratar inte deras språk och ska bo i Margaretas rum. Ingen av flickorna vill ha det så men sakta vänjer de sig motvilligt vid varandras sällskap.

”Systern från havet” av Ulf Stark och Stina Wirsén är en såväl viktig som vacker barnbok. En bok som
de tillägnat alla barn, nu och då, som tvingas lämna sina familjer. Stinas illustrationer kompletterar Ulfs berättelse och speglar rädslan för kriget, osämja och hemlängtan på ett otroligt vackert vis.

Boken behandlar ett högaktuellt ämne och kan med fördel läsas högt för lågstadieelever. Textmängden är något längre men upplägget är som en bilderbok, lämplig att läsa från 4-5 år och uppåt 9 kanske. Rekommenderas varmt! Finns bl.a hos Adlibris för den som vill beställa.

Lämna gärna en kommentar!