Tionde våningen

Innehåller annonslänkar till Bokus och Adlibris.

”Mamma sa att det skulle bli bra för Jorinde att inte vara så nära henne nu när hon höll på att bli stor. De var lite för tighta, sa mamma och nickade strängt. Och om jag är kvar här hos pappa kommer jag att klamra mig fast vid dig för mycket, för att livet är lite trist. Sådant händer mellan föräldrar och barn. Och hon ville absolut inte vara en mamma som kväver sin dotter. Jag vill att det ska finnas luft mellan oss så att du får rum att bli stor, sa hon.
Luft fanns det nu. Flera tidszoners luft.”
.
När Jorindes mamma blir kär flyttar hon till USA medan pappa blir deprimerad och flyttar ut till det lilla huset på ön. Kvar blir Jorinde. Ensam i lägenheten på tionde våningen. Med alla frågor och tankar kring skuld. Med frihet och samtidigt stort ansvar. Förutom skolan måste hon ju handla, laga mat, städa, tvätta och hålla koll på allt möjligt som hennes kompis Agnes inte har någon aning om. Så dyker Emanuel upp. Som lyssnar och förstår. Som frågar och petar på det där som skaver. Sakta inser Jorinde att allt som behöver fixas i hennes liv kanske inte är hennes ansvar. Kanske ska inte barn behöva ta ansvar för sina föräldrars liv och mående?
.
Christina Herrström är tillbaka med en ny ungdomsbok, ”Tionde våningen”. Här står känsloliv och relationer i centrum. Med Herrströms träffsäkra förmåga att porträttera ungdomars känslor i kombination med hennes vackra språk blir detta en fantastiskt fin läsupplevelse. En riktig fullträff!
.
Rekommenderas varmt till såväl 12-åringar som vuxna. Lite extra till er som gillade ”Ebba & Didrik” och ”Glappet”. Bägge serierna finns för övrigt på Öppet arkiv.

För den som önskar finns boken att köpa hos Bokus och Adlibris.

Lämna gärna en kommentar!