Det tunna svärdet

Innehåller annonslänk till Bokus och Adlibris.

”Det enda som hördes var våra fotsteg i mossan, och någon kvist som gick av ibland med ett litet snäpp!
Inga myggor surrade, ingen morkulla slog förbi, inga grodor lekte i gölarna. I Dödens rike fanns bara Dödens tre folk.”
.
I Frida Nilssons ”Det tunna svärdet” möter vi Sasja. Hans mamma ligger för döden och berättar för honom om Dödens rike. När så mamman blir hämtad av Döden och förs iväg med hans skepp bestämmer sig Sasja för att följa efter. Han ska hitta ett sätt att överlista Döden och få med sig mamma tillbaka hem igen. Han vet inte hur, bara att han måste försöka.
.
Så tar äventyret sin början och i en värld som för tankarna till ”Sagan om ringen” stöter Sasja på tre olika folkslag; hildiner, spartaner och harpyrer. Alla håller de ställningarna i sin del av landet och alla bidrar på olika vis när Döden ska hämta människor från andra sidan.
.
Det här är ett mäktigt fantasyäventyr på över 500 sidor. Frida Nilssons språk är mycket vackert och hennes detaljerade beskrivningar av Dödens rike och folket som bor där är minst sagt fascinerande. Här finns spänning, vänskap, strider och kärleken mellan en son och hans mor. Samtidigt blir hela boken en filosofisk diskussion kring liv och död, vad som är viktigt i livet och vad som egentligen händer efter döden. Allt illustrerat av Alexander Jansson med fingertoppskänsla för det sagolika och drömlika.
.
Stundtals blir transportsträckorna lite väl många och långa men på det hela taget en mycket fin läsupplevelse. Enligt 10-åringen är detta den allra bästa bok hon någonsin läst, vilket fick både mig och min man att läsa den. Passar fint som högläsningsbok från ca 9 år och uppåt (eller för yngre läsare som klarar av att läsa om svårare frågor och ganska läskiga krigsskildringar).
.
Finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Lämna gärna en kommentar!