Yokos nattbok -Pinsamt och livsviktigt

”Måndag 17.3
Nu har mamma verkligen slagit rekord i pinsamhet! Jag slår vad om att hela skolan får veta vad hon har gjort och att jag blir utskämd för all framtid.”

Yoko är 10, snart 11, har en tokig mamma som är bildlärare, en virrig pappa som är psykolog samt två småsyskon. Yokos mamma insisterade på att barnen skulle ha namn efter kända konstnärer och de heter därför Yoko (Ono), Salvador (Dali) och Frida (Kahlo).

”Yokos nattbok” av Annika Sandelin är skriven i dagboksform och vi får följa Yokos vardag på mellanstadiet med klasskompisar, grannar och släkt. Persongalleriet innefattar bland annat en adopterad bästis, en galen granntant, pappas psykpatienter, en kortväxt kärlek samt en farfar som har pojkvän.

Både jag och dottern tyckte den här boken var både rolig och knäpp. 9-åringen känner igen sig i vissa situationer och jag minns mina egna dagboksanteckningar från mellanstadiet. Annika Sandelin skriver på finlandssvenska vilket gör att vissa ord känns lite charmigt ålderdomliga för den som vanligtvis läser på svenska. Linda Bondestam har med stor humor illustrerat några av scenerna ur Yokos liv.

Passar fint för ca 9-12 år.

Lämna gärna en kommentar!