Fantastiska fakta om djur från förr

”Dunkelosteus terrelli var en tio meter lång (stor som en buss!) fisk med ett hårt pansar fram på kroppen.
Den hade förmodligen det starkaste bettet av alla fiskar som någonsin funnits.”

Maja Säfström har gjort det igen. ”Fantastiska fakta om djur från förr” är hennes andra faktabok för barn. Denna gång är det utdöda djur som står i fokus och gärna de allra knasigaste, största/minsta och mest fascinerande. Varje djur presenteras på ett eget uppslag och beskrivs med någon mening, rolig kommentar samt liten faktabubbla om när och var djuret levde.

För ovanlighetens skull handlar det inte om dinosaurier, istället får gigantiska trollsländor, pyttesmå maskar och enhörningshjortar ta plats.

Maja har en alldeles underbar tecknarstil och lyckas med sina svartvita illustrationer få de allra fulaste djur att se gulliga ut. Att alla fakta dessutom är handskrivna gör formgivningen av den här faktaboken snyggare än de flesta vi läst.

Här finns något för alla! 2,5-åringen fastnar vid Hallucigenia, en pytteliten mask med 14 ben och långa taggar på ryggen. Benen och taggarna ska räknas igen, igen och igen. 9-åringen läser fakta, skrattar och fascineras av alla knasiga djur. Själv älskar jag Majas stil och är henne evigt tacksam att jag får läsa en så snygg bok för mina barn!

Lämna gärna en kommentar!